FRANȚA DEVINE PRINCIPALUL PRODUCĂTOR MONDIAL DE VIN ÎN 2023

08 nov 2023
Franţa devine primul furnizor de vin din lume, schimbând clasamentul în fruntea căruia era Italia. Producția stabilă le-a readus francezilor titlul în 2023, în timp ce în Italia producţia a scăzut cu 12%, anunţă Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului în prima evaluare a vânzărilor din 2023, transmite AGROMEDIA, cu referire la WineNews.
 
În timp ce industria mondială a vinului se pregătește pentru o schimbare semnificativă în ceea ce privește conducerea producției, Franța este pregătită să revendice titlul de principalul producător mondial de vin în 2023. Această schimbare anticipată este atribuită mai multor factori, inclusiv o scădere a producției italiene și o performanță stabilă a podgoriilor franceze.
 
Timp de ani de zile, Italia a deținut prestigioasa poziție de prim producător de vinuri, fiind întreruptă doar de Spania în 2011 și 2014. Cu toate acestea, previziunile recente ale Agreste, agenția de statistică a Ministerului francez al Agriculturii, sugerează că Franța nu numai că este pe cale să depășească producția Italiei, dar și să atingă o nouă etapă importantă în istoria sa viticolă.
 
Spre deosebire de scăderea preconizată a producției de vin din Italia, de la 50 de milioane de hectolitri în anul precedent, la aproximativ 43 de milioane, producția de vin din Franța ar urma să se mențină la nivelul din 2022, la 46 de milioane de hectolitri. Această producție depășește cu 3% media pe cinci ani, ceea ce indică un sector viticol rezistent și robust în Franța.
 
Schimbarea este atribuită în principal unui sezon dificil pentru podgoriile italiene, care au înregistrat o reducere de 14% a producției naționale din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Cea mai importantă organizație agricolă din Italia, Coldiretti, raportează cele mai semnificative scăderi în regiunile centrale și sudice, în unele zone înregistrându-se reduceri ale producției de până la 50%.
 
Potrivit sursei, în Franța, producția a înregistrat variații între diferitele regiuni viticole. În timp ce mucegaiul pufos și valurile de căldură au scăzut randamentele în zone precum Bordeaux și sud-vestul țării, iar seceta a afectat Languedoc și Roussillon, regiuni precum Charentes s-au bucurat de condiții mai favorabile.
 
loading ...