GÂNDACUL JAPONEZ: Un nou pericol ce se răspândește în toată Europa

07 mar 2024
În ciuda măsurilor stricte, gândacul japonez foarte dăunător se răspândește în Europa. Noile măsuri UE obligă țările să creeze zone tampon și zone de eliminare semnificative în caz de detectare.
 
Gândacul japonez, Popillia japonica, este unul dintre cei mai periculoși dăunători invazivi din America de Nord. Costurile de combatere a acestui dăunător în SUA depășesc $450 milioane de euro pe an. Ulterior, gândacul a fost detectat în apropiere de Milano și începe să se răspândească în toată Europa, scrie Groenten&Fruit
 
Gândacul japonez prezintă pericol pentru multe culturi, precum porumb, cartofi, roșii, sparanghel, fasole, mere, cireșe, struguri, diverse tipuri de pomușoare și plante ornamentale. Insecta mănâncă clorofila dintre nervurile frunzelor. În caz de invazii puternice, dăunătorul poate defolia un pom în mai puţin de 10 zile.
 
Elveția declară că nu poate distruge gândacul japonez în ciuda măsurilor stricte. De asemenea, s-a relatat despre descoperiri în zonele de nord-vest, în direcția Germaniei. În prezent, această răspândire este legată de circulația camioanelor.
 
În toamna anului 2023, Uniunea Europeană a emis reguli noi de control mai stricte pentru lupta împotriva gândacului japonez. De exemplu, dacă este detectat un gândac, UE stabilește o zonă de exterminare cu o lățime de 1-3 kilometri.
 
Platforma Groen Kennisnet numește ritmul cu care populațiile de gândaci japonezi se înmulțesc alarmant și daunele enorme. În 2022, gândacii au fost găsiți și în Germania. Au fost legate de transportul de mărfuri din nordul Italiei, de asemenea o zonă infectată. Tot în Țările de Jos, un gândac a fost găsit într-o capcană pentru insecte din Schiphol.
 
Un gândac adult are 7 până la 10 mm lungime și 4,4 până la 6 mm lățime. Femelele sunt mai mari decât masculii. Gândacul este oval, moderat convex, verde strălucitor cu o strălucire metalică, mijlocul elitrelor este brun-cupru. Elitrele acoperă întreg abdomenul.
loading ...