UCRAINA PROTESTEAZĂ LA BRUXELLES ÎMPOTRIVA INTERDICȚIEI IMPORTURILOR

01 mai 2023
Ucraina a anunţat că a transmis Poloniei o notă în care denunţă restricţii comerciale „inacceptabile” pe care Varşovia, unul dintre principalii susţinători ai Kievului împotriva invaziei ruse, le impune produselor agricole ucrainene, transmite AGROMEDIA, cu referire la Farmer.

Protestul Ucrainei a ajuns și la Bruxelles. „Note (de protest) cu privire la situaţia complet inacceptabilă (care decurge) din restricţii comerciale ale importurilor de produse agricole provenind din Ucraina” au fost transmise reprezentanţei diplomatice poloneze şi celei a Uniunii Euroipene (UE), anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Asemenea restricții, indiferent de motivele pentru care sunt justificate, nu corespund Acordului de Asociere dintre Ucraina și UE și principiilor și normelor Pieței Unice a UE. Există toate temeiurile legale pentru reluarea imediată a exportului de produse agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, precum și continuarea exporturilor nestingherite către alte state membre ale UE și, în general, tranzitul nestingherit al tuturor Produse ucrainene către alte țări atât în ​​interiorul, cât și în afara granițelor din afara UE, notează ministerul ucrainean.

Ministerului polonez al Afacerilor Externe a venit cu un răspuns:

Pentru noi, acordul cu UE este obligatoriu, care urmărește să avem grijă de bunăstarea fermierilor noștri și să rezolve toate problemele astfel încât toate părțile să fie mulțumite, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Łukasz Jasina, întrebat despre poziția Ucrainei cu privire la restricțiile la import.

Potrivit Agenției de presă poloneză, purtătorul de cuvânt a menționat că nota Ministerului de Externe al Ucrainei nu este încă cunoscută de ministerul polonez.

Ambasada noastră nu ne-a oferit încă nicio informație. Îl vom evalua când va fi livrat. Cunoaștem și declarația președintelui Zelensky cu privire la această chestiune de ieri, a spus el.

După cum a subliniat Łukasz Jasina, guvernul polonez este legat de acordul la care au ajuns premierul Mateusz Morawiecki și liderii altor țări cu Uniunea Europeană.
 
loading ...