GUVERNUL DE LA KIEV VREA SĂ INTERZICĂ IMPORTURILE DIN MOLDOVA

08 mai 2023
Ca răspuns la restricțiile implementate de R. Moldova împotriva importurilor din Ucraina, guvernul de la Kiev pregătește o rezoluție prin care să interzică importurile din Moldova. Acest lucru a fost anunțat de ministrul adjunct al dezvoltării economice, comerțului și agriculturii — Reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kachka, trasnsmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.

Am informat Chișinăul că orice restricție din partea Moldovei va fi considerată un pas extrem de neprietenos și va presupune interzicerea imediată a tuturor importurilor din Moldova, a spus Kachka.

Potrivit acestuia, introducerea unei astfel de interdicții a fost deja agreată și pregătirile sunt în curs.

Anterior serviciul de presă al Ministerului Agriculturii a anunțat despre intenția de aderare la decizia Uniunii Europene privind importul de produse agricole din Ucraina.

Moldova intenționează să se alăture deciziei UE privind introducerea unor măsuri temporare privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui originare din Ucraina, permițând în același timp tranzitul acestora, se arată în comunicatul oficial.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la o întâlnire cu omologul său ucrainean, Mikola Solskii, a spus că în depozitele moldovenești există o cantitate semnificativă de cereale, iar acest lucru îi face pe fermieri să-și facă griji că nu vor avea suficient spațiu pentru noua recoltă.

În același timp, tendința exporturilor interne de cereale este descendentă, costurile de logistică au crescut, iar prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit. Fermierii noștri trebuie să-și folosească rezervele de cereale cât mai eficient posibil și să se pregătească pentru noul sezon agricol, a spus Bolea.

În urma întâlnirii, părțile au convenit să consolideze dialogul la nivel ministerial pentru a facilita schimbul de informații și dezvoltarea relațiilor cu membrii comunității agricole, potrivit mesajului.
loading ...