După polonezi, bulgari, români, și autoritățile slovace cer oprirea importurilor de cereale din Ucraina, în urma depistării unui lot de grâu cu o cantitate ridicată de reziduuri de pesticide.
Ministerul slovac al Agriculturii a dispus interzicerea procesării cerealelor importate din Ucraina, precum și vânzarea de produse din cereale ucrainene pe piața internă, transmite AGROMEDIA, cu referire la noi.md.
Decizia privind restricția în Slovacia a fost luată după ce s-a confirmat că un lot de 1.500 de tone de grâu din Ucraina, trimis pentru măcinare, "conținea un pesticid care nu este permis în UE și care are un impact negativ asupra sănătății umane".
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, împreună cu organizațiile sale subordonate, se va asigura că toate cerealele și făina din Ucraina care sunt deja depozitate în Slovacia vor fi eșantionate, au precizat autoritățile slovace.
Slovacia va informa toate statele membre ale UE și pe ambasadorul ucrainean Miroslav Kastran cu privire la rezultatele analizei lotului de cereale ucrainene. Separat, miniștrii agriculturii din cele patru țări din grupul de la Vișegrad, precum și din Romînia și Bulgaria, vor discuta această problemă în cadrul unei reuniuni care va avea loc vineri.
În România, fermierii protestează împotriva importului de cereale ucrainene și solicită mai multe măsuri menite să reducă pierderile cauzate de importurile masive de cereale ucrainene. Pe de alt parte, Polonia a anunțat săptămâna trecută că va suspenda importul de cereale din Ucraina cel puțin până în luna iulie și va rămâne doar o țară de tranzit pentru produsele ucrainene.
Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, nu mai poate exporta deloc cereale peste Marea Neagră de când a început războiul, ceea ce a obligat-o să caute rute alternative de export. O cantitate mare de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele cultivate în UE, a ajuns în țările din Europa Centrală. Acest lucru a avut un impact negativ asupra fermierilor locali.