Multe câmpuri sunt inundate şi după gerul din ultimele zile şi îngheţate. Cartofii şi sfecla de zahăr din Germania sunt, pe suprafeţe însemnate, compromise. Cultivatorii de cartofi din Ţările de Jos raportează cele mai proaste condiţii de recoltare din ultimii 25 de ani.
Recoltele de cartofi şi de sfeclă de zahăr, în special, sunt în pericol în multe regiuni. Acest lucru este valabil atât pentru zonele inundate din nord-vestul Germaniei, cât şi pentru regiunile inundate din Ţările de Jos, Belgia şi nord-vestul Franţei. După o toamnă extrem de umedă, utilajele grele nu au putut recolta multe zone şi, ţinând cont de vremea actuală, majoritatea fermierilor olandezi consideră că lucrurile nu vor arăta mult mai bine în următoarele săptămâni, scrie Revista Ferma.
În aceste condiţii, preţurile cartofilor cresc de la o zi la alta. Cartofii pentru procesare au fost tranzacţionaţi la 30,60 euro pe tonă, cu termen de livrare în aprilie. Pe piaţa germană, fermierii din Saxonia Inferioară primesc între 30 şi 31 de euro pe tonă, iar în Bavaria, preţurile sunt cuprinse între 31 şi 33 de euro.
Potrivit experţilor de la Camera de Agricultură din Saxonia Inferioară, calitatea cartofilor a fost satisfăcătoare în ultima vreme. Cu toate acestea, situaţia s-ar putea schimba în următoarele săptămâni, deoarece unele loturi de calitate îndoielnică au fost deja depozitate ca urmare a condiţiilor meteorologice dificile de recoltare.
De altfel, în cazul în care ratele de sortare vor creşte, sunt posibile şi alte majorări de preţ. Cele mai proaste condiţii de recoltă din ultimii 25 de ani Condiţii de recoltă extrem de dificile sunt raportate şi în ţările vecine. Unii consultanţi agricoli vorbesc chiar despre “cele mai proaste condiţii de recoltă din ultimii 25 de ani” şi estimează că între 5% şi 20% din recolta de cartofi şi sfeclă de zahăr sunt încă în pământ.
Fermierii susţin că cele două culturi ar fi trebuit să fie recoltate în totalitate până la această dată şi că se vor afla în situaţii dificile, iar consecinţele recoltei slabe se vor face simţite şi anul viitor, când preţurile vor exploda.