ÎNCĂ 7 PUNCTE COMUNE DE CONTROL LA FRONTIERA REPUBLICII MOLDOVA CU UCRAINA

22 dec 2023
Prim-ministrul Dorin Recean și omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, au participat în format de videoconferință la ceremonia de semnare a protocoalelor interinstituționale cu privire la organizarea controlului comun în șapte puncte de trecere a frontierei de stat. -ucrainenă. On this mod, Republica Moldova și Ukraine au reconfirmat sprijinul reciproc pentru agenda de integrare a unui stat ambelor în Uniunea Europeană și pentru intensificarea cooperării comercial-economice, sociale și politice dintre statele noastre.
 
Este o victorie comună, iar angajamentul nostru este să progresăm împreună pe calea integrării în UE. Semnarea de azi a protocoalelor referitoare la organizarea punctelor comune de control la trecerea frontierei moldo-ucrainene constituie un pas esențial spre aderarea UE, a menționat prim-ministrul Dorin Recean în discuția cu omologul său.
 
De asemenea, oficialii au convenit să promoveze în continuare dialogul bilateral și să intensifice colaborarea pe segmentul securității regionale.
 
Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, se referă la impactul favorabil pentru diversificarea comerțului bilateral și consolidarea în continuarea „Culoarelor de solidaritate” spre Uniunea Europeană. Pe cursuri de peste un an, circa 1,6 milioane de tone de produse agricole ucrainene au tranzit Republica Moldova.
 
Omologii s-au referit și la proiectele comune de infrastructură, între care demararea lucrărilor de construcție a podului Coșăuți – Yampil, precum și creșterea capacității de transport și stocare a gazelor naturale în țara vecină.
 
La evenimentul de semnare a protocoalelor interinstituționale cu privire la organizarea controlului comun în șapte puncte de trecere a frontierei de stat a fost prezentă conducerea Serviciului Vamal și a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Documentele se referă la punctele de trecere a frontierei „Briceni - Rossoșani”, „Criva - Mamalâga”, „Giurgiulești – Reni, „Larga – Kelmențî”, „Palanca - Maiaki-Udobnoe”, „Pervomaisc - Kuciurgan” și „Pla tonovo- Goianul Nou.”
loading ...