INTERES MAJOR PENTRU MAZĂRE ÎN EUROPA. Drept rezultat: s-a scumpit sămânța

28 feb 2024
Potrivit unui nou regulament, anul acesta fermierii din UE sunt obligați ca pe 4% din suprafața arabilă pe care o lucrează fie seamănă culturi fixatoare de azot, fie o lasă nelucrată. Agricultorii au mers pe prima opțiune. Astfel, vânzătorii de semințe s-au pomenit cu o cerere uriașă pentru semințele de mazăre. Drept rezultat: au crescut prețurile pentru acest produs.
 
Beatrice Tavares, administratorul unei companii de semințe, a declarat pentru Agrointel.ro că în preferințele fermierilor se află mazărea, năutul, lucerna și soia, toate plante fixatoare de azot.

Vânzarea numărul 1 este pe mazăre. După aceea urmează năutul, lucerna, soia mai puțin la noi.  Contează foarte mult și ordinea la semănat pentru  că dacă se termină stocurile de mazăre după aceea au ca variante năutul și soia. Mai avem lupin, chiar acum avem comenzi, urmează lucerna, unde există cerere mai ales din partea fermelor care au și zootehnie. Tot pentru fermele de animale am mai vândut sparcetă și măzăriche, a spus Beatrice Tavares.
 
Reprezentantul a completat că fermierii erau pregătiți și se bazau pe derogarea pentru GAEC 8 astfel că după anunțul făcut de Ministerul Agriculturii, comenzile s-au mărit.
 
 
loading ...