Logistica prin porturile dunărene s-a îmbunătățit. De asemenea, România a crescut numărul piloților și a redus costul de trecere a navelor prin Sulina. Prin urmare, prețul logisticii prin porturile dunărene a scăzut semnificativ. A scăzut costul transbordării atât în porturile dunărene, cât și în portul Constanța. În prezent, costurile sunt cu aproape 25% mai mici față de prețurile care erau stabilite în vară, a declarat Președintele Asociației Ucrainene pentru Cereale, Mikola Gorbaciov, pentru AgroTimes.
În plus, nu mai este coada care era în sezonul de vârf. Momentan, există deja containere gratuite și putem folosi această rută ca alternativă. Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin ele într-un an.
În prezent, Ucraina are un singur ancoraj în Portul Constanța. Partea română continuă să lucreze și sper că încă câteva ancoraje vor fi operaționale până în sezonul următor, mai spune Mikola Gorbaciov.
Dacă mai devreme livrarea cerealelor în portul Constanța cu autovehicule și șlepuri era de aproximativ 120 euro/t, în prezent, costul livrării este de aproximativ 90 euro/t pe șlep. Dacă din porturile dunărene sunt expediate nave mici de 5-6 mii tone și merg imediat la destinația finală către cumpărători prin canalul Sulina, tariful de transport se reduce cu 20 de dolari/t.
În opinia mea, există încă perspective de scădere, iar partea română va fi mulțumită dacă vom expedia produse agricole prin portul lor. Cu toate acestea, va fi mai profitabil pentru fermierii ucraineni să folosească porturile din Odessa Mare. În plus, creșterea volumului exporturilor de produse agricole prin porturile ucrainene de mare adâncime ar trebui să pună capăt scandalului cu cereale ucrainene în unele țări din Europa de Est. La urma urmei, a apărut după începerea unui război la scară largă, când Ucraina a fost lipsită de posibilitatea de a exporta produse agricole prin porturile din Odessa Mare și am început să folosim rute logistice pe uscat. Până la urmă, Europa nu este o piață la fel de interesantă pentru produsele agricole ucrainene precum piețele din Asia, care sunt mai profitabile și mai promițătoare pentru noi, mai spune Mykola Gorbaciov.