Olanda oferă bani fermierilor, care acceptă să-și închidă benevol fermele de animale. În acest sens, UE a aprobat un proiect de 1,5 miliarde EUR prin care Olanda să cumpere şi să închidă câteva sute de ferme pentru a reduce emisiile de azot. Peste 750 de fermieri olandezi s-au înscris deja într-o schemă de cumpărare guvernamentală, dar va mai dura luni de zile până când planul va fi pus în practică, transmite AGROMEDIA, cu referire la Revista Ferma.
Aproape 1,5 miliarde de euro au fost alocate la începutul acestui an pentru a compensa fermierii care îşi vor închide voluntar fermele situate în apropierea rezervațiilor naturale. Se preconizează că aproximativ 3.000 de ferme vor fi eligibile pentru această schemă prin care autorităţile doresc să reducă emisiile, în principal - oxid de azot și amoniac, cu 50% la nivel național până în 2030.
De ce închide Olanda fermele?
Olanda este al doilea cel mai mare exportator de produse agricole din lume după SUA. Numai anul trecut, valoarea exporturilor agricole olandeze a trecut de 122,3 miliarde de euro, potrivit biroului național de statistică. Agricultura intensivă, practicată pe o suprafaţă relativ redusă, afectează biodiversitatea naturală. În ultimii ani, propunerile guvernamentale de reducere a emisiilor de azot au inclus reducerea numărului de animale cu o treime.
Strategia voluntară recent aprobată în Olanda implică cumpărarea și oprirea activităţii în fermele responsabile pentru emisiile de azot. În luna mai, Olanda a primit confirmarea de la Comisia Europeană că planurile sale îndeplinesc regulilor privind ajutorul de stat.
Ce spun fermierii?
Organizațiile fermierilor consideră că planurile guvernamentale trebuie „proiectate în așa fel încât să ofere cu adevărat fermierilor care opresc voluntar oportunitatea de a-și pune capăt afacerii în mod corespunzător”. Organizația LTO a cerut, de asemenea, „scheme de tranziție” care să permită fermierilor să reducă emisiile de azot folosind diverse metode tehnice sau trecerea la alte activități agricole. În ultimii ani, fermierii olandezi au organizat mai multe demonstrații, blocând autostrăzi și depozite ale unor supermarketuri pentru a protesta împotriva reformelor pe care le consideră o amenințare la adresa modului lor de viață. Demonstrațiile s-au extins și în Belgia, unde în octombrie sute de fermieri au blocat cu tractoarele centrul orașului Bruxelles pentru a protesta împotriva planurilor de reducere a poluării cu azot.