PIAȚA ÎNGRĂȘĂMINTELOR, FLUCTUAȚII DE PREȚ, TENDINȚE

29 feb 2024
Piața ureei a arătat o combinație de stagnare cu ușoare fluctuații globale în ultima săptămână. Inițial, a existat o activitate redusă, producătorii s-au simțit confortabil, așa cum demonstrează eforturile lor de a-și menține oferta la niveluri stabile. Această perioadă de calm a fost punctată de tranzacții semnificative, cum ar fi vânzarea Qatarului, pentru martie, la 382 USD/t FOB și licitația Pupuk din Indonezia. Licitația a atras oferte surprinzător de mari pentru ureea granulară – depășind 386 USD/t FOB. Pe de altă parte, piața s-a confruntat cu perturbări, în special după ce KPIC din Iran și-a anulat licitația de vânzări, care a făcut ca ofertele producătorilor să scadă la 340 USD/t FOB pentru aprilie.
 
Regiuni precum Statele Unite au înregistrat o volatilitate notabilă a prețurilor, livrările din februarie s-au tranzacționat cu o primă față de livrările ulterioare, prețurile ajungând la 365 USD/t. În schimb, activitatea europeană a scăzut, împiedicată de condițiile meteorologice nefavorabile și de cumpărătorii precauți din Marea Mediterană și Marea Neagră, scrie Agriportal
 
Luate împreună, aceste observații evidențiază o piață aflată la o răscruce care încearcă să atingă un echilibru între menținerea propunerilor de prețuri ferme și adaptarea la schimbările subtile ale cererii. Reluarea iminentă a exporturilor chineze semnalează un punct de presiune iminent, care ar putea cataliza o corecție a pieței, cu prețuri în reducere.
 
În dinamica recentă de pe piața amoniacului a existat o tendință vizibilă de încetinire a scăderilor de prețuri cheie precum cele din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Asia de Sud-Est și Caraibe, cu o scădere neregulată de 5 USD/t în medie văzută săptămâna trecută. Această tendință sugerează că producătorii sunt din ce în ce mai rezistenți la acceptarea ofertelor mai mici, poziție evidențiată de compania norvegiană Yara International, care și-a menținut ferm prețul contractului de amoniac Tampa cu cel al producătorul american The Mosaic Company, la 445 USD/t CFR pentru luna martie.
 
În ciuda acestor semne de stabilizare a prețurilor, piața rămâne modestă, prețurile de referință fiind în mare parte neschimbate din cauza ofertei excesive în mai multe regiuni.
 
În lumea dinamică a pieței fosfaților, asistăm la o combinație de volatilitate a prețurilor și tensiuni geopolitice care afectează comerțul global. Piața MAP (fosfat de monoamoniu) din Brazilia arată un scenariu complicat, cu tranzacții neconfirmate în jurul a 570 USD/t CFR, în timp ce majoritatea indicațiilor se îndreaptă spre 560 USD/t CFR. Această ambiguitate este evidențiată și de noi oferte din Maroc care prezintă o creștere a costurilor. În contrast, piața DAP (fosfat de diamoniu) din SUA, în special Nola, a înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor, cu nivelurile săptămânale crescând cu aproximativ 15 USD/st până la o gamă de 580-610 USD/st FOB, evidențiind cererea puternică din Marea Mediterană, Africa de Nord rămânând un centru cheie de aprovizionare.
 
În același timp, peisajul geopolitic este plin de speculații cu privire la potențiale sancțiuni împotriva producătorilor ruși de îngrășăminte, deși simbolice având în vedere barierele comerciale existente prin tarife compensatorii. Această situație este agravată de vânzarea raportată de către Ma'aden de DAP către Thailanda, la 645 USD/tonă CFR, indicând interacțiunea complexă dintre dinamica ofertei și manevrele geopolitice. În mijlocul acestor evoluții, circulă zvonuri despre potențiala reintrare a Chinei pe piața de export, o mișcare care va schimba dinamica pieței după sezonul de primăvară.
 
Pe piața potasiului, prețurile la carbonatul de potasiu din Brazilia par să fi scăzut, intervalul săptămânal extinzându-se cu 5 USD/t, la 280 USD/t,  de la 275 USD/t CFR săptămâna trecută. Intervalul este acum de 280-290 USD/tonă CFR. Toate celelalte piețe rămân neschimbate. Nu există știri despre oferte cu cumpărătorii indieni care caută prețuri sub 300 USD/tonă CFR.
 
Importurile de MOP din Thailanda în 2023 au scăzut cu 3,6% față de anul trecut, la 0,7 milioane tone iar Laosul a crescut vânzările MOP cu 110%, până la 134.000 tone în timp ce Canada a redus vânzările cu 36%, la 235.000 tone.
loading ...