RECOLTA DE GRÂU DIN ROMÂNIA, SEZONUL VIITOR, AR PUTEA DEPĂȘI 10 MILIOANE DE TONE

06 dec 2023
Divizia de analiză agricolă a Argus Agritel estimează că România va recolta între 10,09 și 11,15 milioane de tone de grâu în sezonul 2024/2025. Se preconizează că recolta brută de grâu va depăși 10 milioane de tone pentru a șasea oară în ultimii opt ani. În același timp, extinderea suprafețelor plantate va compensa randamentul mai puțin favorabil prognozat pentru sezonul următor, transmite AGROMEDIA, cu referire la UkrAgroConsult
 
Fermierii români plănuiesc să planteze mai multe culturi de iarnă, inclusiv grâu și orz, pentru a evita repetarea anilor anteriori, când seceta din primăvară și vară a afectat negativ culturile de primăvară.
 
Suprafața plantată cu grâu este prognozată la 2,30 milioane de hectare, ceea ce este semnificativ mai mare decât media din ultimii cinci ani de 2,18 milioane de hectare.
 
Randamentul, conform primei prognoze publicate de Argus Agritel, va fi de 46,2 c/ha, ceea ce este aproximativ același ca în sezonul curent. Prognoza presupune că precipitațiile vor fi mai mari iarna și anul viitor.
 
Vremea uscată din perioada de semănat a oprit dezvoltarea culturilor de iarnă, dar mai este timp pentru refacerea acestora, așa cum a fost în sezonul 2018-2019, când condiții similare au permis în cele din urmă recoltarea a peste 10 milioane de tone de culturi.
 
Cea mai bună condiție a culturilor de iarnă este în vestul țării, unde precipitațiile abundente au permis grâului să se dezvolte până la stadiul de 2-3 frunze și măcinare. Culturile de rapiță și orz din vest sunt, de asemenea, în stare bună.
 
În sudul și sud-estul României, condițiile meteorologice nu au fost la fel de favorabile, mai puțin de jumătate dintre culturi fiind în faza de germinare începând cu ultima săptămână a lunii noiembrie. Fermierii își acoperă mai încet nevoile de îngrășăminte pentru sezonul următor.
 
În general, vremea mai uscată din acest an este probabil să afecteze producția de rapiță mai mult decât grâul. Unii fermieri plănuiesc să semene din nou rapiță primăvara, deoarece majoritatea culturilor de iarnă nu au răsărit.
 
România se numără printre câteva țări din UE afectate de condiții meteorologice nefavorabile. Bulgaria s-a confruntat cu o secetă gravă, în timp ce precipitațiile excesive au cauzat probleme în unele părți ale Franței, nordul Germaniei, Danemarca și vestul Poloniei.
loading ...