RESTRICȚII LA EXPORTUL DE PRODUSE AGRICOLE UCRAINEȘTI ÎN UNELE ȚĂRI

22 jan 2024
În această săptămână, Comisia Europeană va prezenta modificări ale legislației comerciale a UE, care vor face posibilă introducerea restricțiilor la importul de produse agricole ucrainene în țările vecine cu Ucraina.
 
După cum scrie presa din Ucraina, comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis a declarat acest lucru într-un comentariu al Financial Times.

Propunerea urmează a fi lansată săptămâna aceasta, a spus el, și este probabil să includă „garanții specifice țării” care ar permite Bruxelles-ului să blocheze importurile, dacă piața unei țări devine supraaglomerată.
 
Vom analiza cum putem oferi garanții suplimentare Poloniei și altor state membre, iar una dintre modalitățile de a face acest lucru este introducerea de garanții specifice fiecărei țări, a spus el.
 
Dombrovskis a remarcat că distribuția exporturilor agricole ucrainene este inegală.
 
Este resimțit, în primul rând, de cele mai apropiate țări vecine, deși nu creează obstacole semnificative pentru piața UE în ansamblu, a adăugat comisarul european.
 
Dombrovskis a spus că propunerea va acoperi anul până în iunie 2025. Trebuie să fie aprobat de Parlamentul European și de majoritatea statelor membre UE.
 
Carnea de pasăre, zahărul și ouăle din Ucraina, la fel, ar putea fi supuse interdicției
În plus, reprezentanții UE au declarat, sub rezerva anonimatului, că în prezent este luată în considerare posibilitatea introducerii de cote pentru carnea de pasăre, zahărul și ouăle din Ucraina, dar nu există încă o decizie în acest sens.
 
Anterior, miniștrii agriculturii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, într-o scrisoare comună adresată Comisiei Europene,  au cerut introducerea  taxelor de import la cerealele ucrainene din cauza unei presupuse concurențe neloiale.
 
În septembrie 2023, Polonia, Slovacia și Ungaria  au anunțat  restricții la importurile de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția importurilor la cinci țări UE învecinate cu Ucraina.
 
Ca răspuns, Ucraina  a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului împotriva celor trei țări, iar alți membri ai UE au condamnat restricțiile lor unilaterale.
loading ...