Republica Moldova nu mai este principalul exportator de ceapă pentru România, așa cum a fost până nu demult. Locul țării noastre a fost ocupat de Ucraina, care a devenit principala țara de unde românii importă ceapă.
Românii cumpără ceapă din Ucraina deoarece stocurile acestui produs în Republica Moldova au început să scadă, iar prețurile au crescut - a explicat Fedir Ribalko, un consultant internațional pentru fructe și legume, comerț și logistică, scrie Știri pe surse.
În momentul de faţă, prețul cepei în Ucraina rămâne stabil și variază între 10 și 15 hrivne/kg, adică 0,27-0,40 USD/kg, în funcție de calitate, regiune și dimensiunea lotului. În ultimele săptămâni, au apărut pe piaţă numeroase oferte pentru vânzarea de ceapă mică şi ceapă de slabă calitate, ceea ce cred că este rezultatul sortării produselor pentru expedieri la export şi aprovizionare către lanţul de supermarketuri. Prețurile pentru o astfel de ceapă nu depășesc 7 hrivne/kg (0,19 USD) - a declarat şi Oleksandr Horev, expert internațional în cadrul Organizație pentru Alimentație și Agricultură.
Potrivit analiștilor, exportul de ceapă ucraineană către țările UE devine profitabil.
„Acest lucru confirmă încă o dată incredibilul - Ucraina a reușit să-şi restabilească producția de ceapă în doar un an, pierzând până la 80% din suprafețele și infrastructura pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei în zonele sudice ale regiunii Herson, ca urmare a acțiunile barbare ale invadatorilor ruși” - se arată într-o analiză realizată în cadrul proiectului East Fruit.
În opinia analiştilor, creșterea livrărilor de ceapă din Ucraina către țările UE poate susține prețul cepei pe piața internă, în special pentru produsele de înaltă calitate.