S-A PROPUS INTRODUCEREA COTELOR DE IMPORT PENTRU CEREALELE, MIEREA, ULEIUL DIN UCRAINA

22 feb 2024
Comisia Europeană a reînnoit suspendarea taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, consolidând, în acelaş timp, protecţia produselor agricole sensibile din Uniunea Europeană. Astfel, au fost instituite cote de import pentru produse precum carnea de pasăre, zahăr, ouă.
 
În acest context, europarlamentarul român Daniel Buda a propus completarea listei cu: cerealele, semințe oleaginoase, ulei și miere.
 
Având în vedere creșterea semnificativă a importurilor produselor agricole din Ucraina către Uniunea Europeană, am propus o serie de amendamente. Este important să se introducă o garanție automată pentru cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne de pasăre, zahăr și produse din miere, care este activată dacă cantitățile importate în temeiul prezentului regulament depășesc media aritmetică a cantităților în 2021, 2022 și 2023, prin reintroducerea cotelor tarifare, a scris Daniel Buda.
 
Mai mult, europarlamentarul a propus modificarea Regulamentului în așa fel încât Comisa să poată lua măsuri în privința oricărui alt produs originar din Ucraina care afectează negativ piața Uniunii sau orice piață a unui stat membru.
 
Trebuie să sprijinim Ucraina, dar trebuie să protejăm și fermierii noștri, adaugă D. Buda.
loading ...