ȚĂRILE DE JOS RENUNȚĂ LA LIVEZILE DE MĂR ȘI PLANTEAZĂ PERE. Ce soi aleg?

21 mar 2024
Producția acestei pere în Belgia și Țările de Jos crește foarte repede, notează Lipetsky. Belgia a înlocuit rapid suprafețe mari de livezi de meri cu pere; olandezii cultivă deja pere mai mult decât mere, deși acum 20 de ani Țările de Jos erau una dintre principalele țări producătoare de mere.
 
95% din suprafața de pere plantată în Europa în ultimii 15 ani este soiul Conference, iar recolta anuală este jumătate din recolta totală de pere.
 
Astfel de date sunt furnizate în materialul revistei „Grădinărit în ucraineană” de către Maciej Lipecki, grădinar, proprietar al pepinierei Lipecki (Polonia), scrie East Fruit.
 
În Polonia, alte soiuri nici nu se importă, spune el. Livezile industriale mari sunt doar cu pere din soiul Conference. Deși vă puteți aminti și Lukashovka - o varietate care era populară în Polonia, dar acum are o distribuție mult mai mică. Dar este interesant pentru că dă roade bine și este rezistent pe timp de iarnă.
 
De ce producătorii aleg perele din soiul Conference?
În zona de nord a Europei - Marea Britanie, Țările de Jos, Belgia, Germania, Polonia și o parte a Ucrainei - cresc în primul rând pere Conference deoarece aproape că nu are probleme asociate cu seceta și noii dăunători și boli.
 
În Polonia, producția de pere a crescut și ea foarte rapid în ultimii ani, rezumă Lipetsky. În același timp, în general, cultura de pere în Europa este încă în scădere statistic din cauza problemelor principalului producător, Italia.
loading ...