TRANSPORTATORII POLONEZI AU BLOCAT GRANIȚA CU UCRAINA. 20 de mii de vehicule așteaptă să treacă

10 nov 2023
Polonezii au blocat frontiera pentru cerealele din Ucraina. Protestele din Polonia perturbă logistica de export, care afectează deja economia Ucrainei și a Uniunii Europene. Asta a declarat viceprim-ministrul pentru reconstrucția Ucrainei - ministrul dezvoltării comunitare, teritoriilor și infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, în timpul unei conversații cu ministrul infrastructurii al Poloniei Andrzej Adamczik, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal. 
 
Peste 20.000 de vehicule sunt blocate pe ambele părți. Nu doar economia Ucrainei sau Poloniei suferă, ci și a altor țări care nu pot transporta mărfuri și își încalcă obligațiile contractuale, a spus serviciul de presă al ministerului.
 
Kubrakov a subliniat că Ucraina respectă dreptul la protest și este pregătită pentru un dialog constructiv pentru a rezolva situația. Și a adăugat că Ministerul Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii este pregătit să ajute colegii polonezi să rezolve situația de blocare a frontierei, să ofere toate clarificările relevante și să organizeze întâlniri după cum este necesar.
 
Întâlnirea dintre reprezentanții guvernului polonez și transportatorii care au blocat granița s-a încheiat însă fără rezultate. Negocierile de trei ore nu au dat rezultate, așa că transportatorii sunt hotărâți să blocheze în continuare circulația mărfurilor la granița cu Ucraina.
 
Unul dintre reprezentanții transportatorilor a spus că „nu a auzit nicio propunere legată de revendicările lor”, în timp ce altul și-a exprimat speranța că întâlnirea va fi un imbold pentru îndeplinirea acestor cereri.
 
Secretarul de stat, Rafal Weber, a spus că guvernul polonez nu poate, la cererea transportatorilor, să restabilească cerința de autorizare pentru transportatorii ucraineni, deoarece aceasta este o decizie la nivelul Bruxelles-ului și că Varșovia încearcă să unească alte țări din jurul său pentru lobby pe această problemă.
 
El a mai spus că va discuta cu Kievul despre restabilirea benzilor goale la punctele de control pentru camioanele care se întorc în Polonia și despre coada electronică.
loading ...