Potrivit acestuia, reducerea producției agricole este legată de continuarea războiului din Ucraina și de problemele dezvoltării economice, în ansamblu, cauzate de acesta.
Sub influența problemelor logistice ale exportului de produse agricole și a scăderii prețurilor de cumpărare, producătorii agricoli sunt nevoiți să reducă producția de grâu și porumb, explică oamenii de știință.
Pierderea veniturilor întreprinderilor agricole în 2022 și creșterea semnificativă a prețului resurselor le reduc oportunitățile de a achiziționa material semincer de înaltă calitate, îngrășăminte și produse de protecție a plantelor.
Mai puține legume, dar mai multe oleaginoase și carne de pui
Recolta de cereale și leguminoase va scădea cu 11% față de anul trecut. Totodată, se prevede o creștere a producției de culturi oleaginoase: soia (+12,2%), floarea soarelui (+6,5%), rapiță (9,1%).Volumul producției de produse zootehnice, potrivit oamenilor de știință, va scădea cu 2,2% față de 2022, cu o ușoară creștere a producției de păsări (+1,1%) și o scădere a altor tipuri, de exemplu, porcine (-2,1%) și lână (- 30%).
În general, conform previziunilor, producția preconizată de produse agricole în 2023 va asigura nevoile interne de hrană ale statului. În același timp, nivelul de furnizare pentru anumite tipuri de produse va crește chiar, deși