Săptămâna viitoare, Comisia Europeană (CE) intenționează să prezinte o propunere privind restricțiile cantitative la importurile de cereale din Rusia și Belarus. Aceasta este o schimbare majoră în poziția Comisiei Europene. Restricțiile s-ar aplica numai importurilor din Rusia și Belarus către țările UE. Tranzitul prin țările comunitare ar fi în continuare permis, a declarat un diplomat UE pentru RMF FM, scrie presa poloneză.
Până acum, nu au existat limite cantitative la importurile de cereale din Rusia, în timp ce astfel de restricții există pentru importurile din Ucraina. Importurile de cereale rusești au crescut semnificativ în ultimele luni. Potrivit Eurostat, UE a primit peste 1,5 milioane de tone de cereale în 2023, comparativ cu 970.000. tone în 2022. Problema produselor agricole rusești a devenit reală.
Un embargo complet este puțin probabil
Propunerea Bruxelles-ului, însă, nu va fi un embargo total, ci reglementări comerciale care rămân în competențele Comisiei Europene. Bruxelles este încă împotriva unui embargo total.
Marți, în cadrul unei dezbateri pe această temă în Parlamentul European, comisarul UE Ylva Johansson a explicat că sancțiunile la importurile de alimente din Rusia către UE ar putea provoca mai mult daune decât beneficii. Ideea este că prețurile ar crește, ceea ce ar fi resimțit de către țările importatoare din Sudul Global.
Restricțiile la importurile de cereale din Rusia și Belarus, care urmează să fie prezentate de CE săptămâna viitoare, sunt rezultatul protestelor fermierilor și al eforturilor prim-ministrului Donald Tusk, care a discutat despre asta în urmă cu o săptămână cu șeful CE, Ursula von der Leyen, în cadrul summitului Partidului Popular European de la București.
Ucraina a încurajat, de asemenea, introducerea de restricții la importurile din Rusia, subliniind că i-ar fi mai ușor să accepte restricțiile UE privind propriile exporturi agricole. Reprezentanții tuturor fracțiunilor Parlamentului European au făcut presiuni asupra acestei chestiuni. Deputații europeni din aproape toate facțiunile au susținut introducerea unui embargo asupra alimentelor din Rusia și Belarus, care a oferit CE legitimitate politică să ia măsuri