„TRIFON ZAREZAN” LA TARACLIA. Viticultorii au făcut tăierea simbolică a viei

15 feb 2024
La Mijloc de februarie, la Taraclia tradițional este celebrată sărbătoarea dedicată fertilității și agriculturii, „Trifon Zarezan” - asociată cu îngrijirea viței-de-vie. Aceasta este o tradiție înrădăcinată în cultura bulgară.
 
În această zi, se face prima tăiere a viței-de-vie, aceasta marchează începutul unui nou sezon agricol. În unele așezări din regiunea Taraclia, această tradiție este respectată an de an, scrie Tuk.md. 

Gospodinele trebuie să pregătească o masă festivă în zori, iar bărbații merg la câmp pentru a binecuvânta noul sezon agricol pentru recoltă.


 
Potrivit tradiției, din viță se taie trei crengi și se toarnă puțin vin pe pământ. Apoi se țese o coroană din crenguțele tăiate pentru „Țar”, care este ales dintre cei prezenți. Încoronat cu o coroană de struguri, „Țarul” invită pe toată lumea la casa lui la o masă tradițională - cu preparate delicioase bulgărești și vin.
 
Sărbătoarea lui Tryfon Zarezan este considerată începutul sezonului de lucru în podgorii - după această dată, viticultorii trec la stadiul activ al muncii agricole.
 
La Taraclia, evenimentul a început la primărie, unde s-au adunat reprezentanți ai administrației orașului și viticultori. După spectacolele ceremoniale și dansul „horo” comun, participanții s-au îndreptat spre casa unuia dintre viticultori, unde a avut loc ceremonia de tăiere a viței-de-vie.
 
La Tvarditsa au fost organizate și tăierea simbolică a viței-de-vie și sărbătoarea ulterioară. Evenimentul a început cu sfințirea viilor de către clerul bisericii locale. Sărbătoarea a continuat cu un concert în piața orașului.
 
În acest an, la eveniment au fost invitați oficiali guvernamentali, reprezentanți ai corpului diplomatic și membri ai Legislativului. Oaspeții au fost antrenați într-un ritual de tăiere simbolică a viței de vie, în speranța unei recolte bogate.
 
Exprim admirația și recunoștința pentru munca viticultorilor. De baștină sunt din sudul Moldovei, o regiune cu tradiții viticole. Am crescut printre oameni care și-au dedicat întreaga viață cultivării viței de vie. Am văzut care este relația specială dintre viticultori și fiecare mlădiță de viță de vie. Această activitate este un mod de viață care contribuie nu doar la economia națională, dar și la bogăția culturală a țării, a declarat Vladimir Bolea.
loading ...