14,8 MILIOANE DE EURO, PENTRU EFICIENȚĂ ENERGETICĂ ȘI FORMAREA PROFESIONALĂ A TINERILOR

11 dec 2023
Republica Federală Germania va acorda un grant țării noastre în valoare de 14,8 milioane de euro pentru implementarea unor proiecte în domeniul eficienței energetice, a formării profesionale a tinerilor și a administrației publice. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui tratat cu Guvernul Republicii Federale Germania.
 
Astfel, 3,8 milioane de euro vor fi oferite pentru promovarea angajabilității tinerilor, prin organizarea unor programe de formare profesională, orientate spre practică în sectoarele economiei cu o cerere mare de forță de muncă de calitate, inclusiv în sectorul energetic. Programul va fi implementat în perioada 2024 – 2026, iar beneficiari vor fi tinerii de până la 35 de ani, atât din Republica Moldova, cât și din Ucraina.
 
Pentru eficiența energetică și energia regenerabilă va fi oferit un grant de 5 milioane de euro. Susținerea financiară nerambursabilă va fi utilizată pentru dezvoltarea planurilor regionale de eficiență energetică și energie regenerabilă, precum și pentru organizarea activităților de diseminare a bunelor practici în acest domeniu la nivel municipal. Proiectul va fi implementat în perioada noiembrie 2023 – octombrie 2026.
 
Un alt grant de 6 milioane de euro este destinat pentru a dezvolta atractivitatea și eficiența administrației publice din Republica Moldova. Proiectul are drept scop implementarea unor măsuri din Strategia de reformă a administrației publice și Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice. Astfel, se urmărește consolidarea managementului resurselor umane, îmbunătățirea furnizării serviciilor publice și digitalizarea acestora, precum și consolidarea capacităților administrației publice la nivel local. Proiectul va fi implementat în perioada ianuarie 2024 – decembrie 2026.
 
Înțelegerea dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Federale Germania privind cooperarea tehnică pentru finanțarea acestor proiecte va fi implementată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...