65 DE LEBEDE MOARTE AU FOST DEPISTATE PE MALUL RĂUTULUI

20 dec 2023
Situație alarmantă. Inspectoratul pentru Protecţia Mediului (IPM) a depistat 65 de lebede moarte, găsite pe malurile râului Răut. Deocamdată, nu se cunoaște motivul pieirii păsărilor, dar, din spusele oamenilor, nu este singurul caz, lebede moarte au fost găsite și pe Nistru.
 
Inspectorii de mediu din Florești au desfășurat o operațiune de colectare în comun cu administrația publică locală, Stația Sanitar-Epidemiologică Florești, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Descoperirea a constat în 65 de cadavre de lebede găsite pe malurile râului Răut, în sectorul Lunga-Bahrineşti din raionul Florești, indică IPM.
 
Cazul, documentat de experți și autorități, a fost probat cu imagini de la fața locului, prelevări și declarații ale specialiștilor, sugerând ipoteza că gripa aviară ar putea fi cauza acestor decese.
 
Autoritățile locale au format o echipă de intervenție pentru a gestiona situația și a lua măsuri preventive. Investigația pe acest caz continuă, locuitorii din zonă sunt sfătuiți să evite contactul cu lebedele moarte și să raporteze autorităților locale orice observații sau simptome neobișnuite la păsări.
 
Ieri, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a avertizat asupra unor cazuri de gripă aviară, depistate în câteva raioane din ţară. Este vorba de trei focare de gripă aviară, depistate pe teritoriul Republicii Moldova în fauna sălbatică, la cadavre de lebede, depistate în proximitatea bazinelor acvatice din localitățile Cubolta, raionul Sîngerei, s. Țîghira, r. Ungheni, s. Moara de Piatră, r. Drochia.
 
loading ...