ANANIE PEȘTEANU: Au avut de suferit parțial soiurile precoce de cais

14 apr 2023
Precipitațiile sub formă de ninsoare, cât și oscilația temperaturilor înregistrate pe întreg teritoriul țării în ultimele 2 săptămâni au dat bătăi de cap pomicultorilor. Chiar dacă câteva soiuri de cais erau înflorite și, o parte din pomii fructiferi au fost afectați, totuși, fermierii sunt încrezători că vor avea o recoltă bună.

Care este starea livezilor la momentul actual și cum au fost afectate de temperaturile negative, aflăm de la Ananie Peșteanu, doctor în științe agricole, profesor universitar, specialist în pomicultură.

Au avut de suferit parțial soiurile precoce de cais, la care nu erau deschise complet florile și plantațiile care au fost amplasate în zone nepotrivite, în văi sau în partea inferioară a pantelor. Doar 60 - 70 % din flori au fost afectate, cele închise - nu, ceea ce nu va aduce prejudicii pomicultorilor, a declarat Ananie Peșteanu pentru AGROMEDIA.

Potrivit specialistului, mulți producători de caise au utilizat careva metode pentru a spori rezistența pomilor la temperaturile scăzute din perioada de noapte. Unii dintre ei au recurs la fumegare în intervalul cuprins între ora 03:00 și 09:00 sau au pus grămezi de paie umede ca să salveze recolta.

Potrivit prognozelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarele 3 zile temperatura maximă a aerului va ajunge până la +16 grade Celsius, iar culturile pomicole vor avea deja condiții favorabile pentru dezvoltare.

Pomicultorii trebuie să atragă atenție maximă la protecție. Dacă nu au efectuat tratamente împotriva Monilinia Laxa, este indicat să le efectueze acum, când 5 % din floarea pomilor este înflorită.

În weekend, vor cădea precipitații atmosferice. După 5-6 zile recomand agricultorilor să repete tratamentul cu produsele fitosanitare pentru cultura respectivă, a menționat specialistul.

Fermieri care nu au atras atenția asupra culturii de cais și nu au efectuat tratamentele de rigoare, peste 2-3 săptămâni se vor confrunta cu Monilinia Laxa pe lăstarii noi formați, care va aduce culturii prejudicii destul de mari.

În livezi, au început a înflori soiurile timpurii de cireș, așa ca Rocket, parțial Grace Star, Big Star. Cireșii din soiurile Cordia și Regina încă nu au înflorit. Tot în această perioadă, concomitent cu cireșul, înfloresc și unele soiuri de prun cu înflorire precoce. Soiurile Prezident și Top Hit sunt în plină floare. 
loading ...