ANSA REACȚIONEAZĂ LA EMBARGOUL IMPUS DE RUȘI. Ce spun autoritățile moldovenești?

01 dec 2023
ANSA reacționează la restricțiile impuse de Rusia pentru fructele și legumele moldovenești. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor menționează că decizia autorităților rusești de impunere a unui embargo este nefondată și lovește în producătorii moldoveni.
 
Fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii, în acest an dublându-se cantitățile de prune și de mere exportate în țările europene.
 
În nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real.
 
Piața europeană, care are condiții stricte în ce privește calitatea produselor, are o cerere tot mai mare și apreciază fructele și produsele moldovenești. Rapoartele de laborator demonstrează lipsa dăunătorilor menționați în loturile analizate.
 
Embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din Republica Moldova, se arată în comunicatul ANSA.
 
Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară, Rosselkhoznadzor a publicat un comunicat de presă prin care anunță că din luna decembrie nu va mai importa produse vegetale din R. Moldova, menționând că motivul sunt încălcările cu privire la calitatea produselor.
 
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susține că nu a fost notificată oficial, până la data de 01.12.2023, de către autoritățile Federației Ruse, despre intenția de aplicare a anumitor restricții.
 
Considerăm învinuirile aduse drept nefondate și pripite, deoarece Rosselhoznadzor a fost informat la timp despre acțiunile întreprinse de către autoritatea moldovenească la primele cinci notificări printr-un răspuns oficial, însoțit de rapoartele de laborator care demonstrează lipsa acestor dăunători în loturile de fructe și legume. 
 
Agenția aduce la cunoștință că, pe parcursul anului 2023, nu a primit nicio notificare despre probleme în raport cu produsele moldovenești. Și doar în ultimele 2 luni, la adresa ANSA au venit opt notificări din partea autorităților rusești, dintre care 3 doar perioada 24-29 noiembrie. ANSA a răspuns la toate, iar ultimele 3 sunt în examinare și în cel mai scurt timp vor fi transmise răspunsuri oficiale, odată ce vor veni rezultatele de laborator, se mai arată în comunicat.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...