AZERBAIDJANUL INTERZICE IMPORTUL DE CARNE DIN R. MOLDOVA

25 jan 2024
Azerbaidjanul a restricționat importul de produse din carne din Republica Moldova. Decizia a fost luată în baza datelor oferite de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor privind depistarea gripei aviare și a febrei aftoase în țara noastră, raportează Agenția de Securitate Alimentară din Azerbaidjan (AFSA).
 
În conformitate cu Codul Sănătății Animalelor Terestre al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, a fost introdusă o restricție temporară la importul de păsări de curte vii și de ouă pentru incubație, carne de pasăre și produse din carne preparate de la fermele de păsări din regiunile Râșcani și Dubăsari din Republica Moldova, scrie presa azeră.

Despre prezența focarelor de gripă aviară pe teritoriul R. Moldova a anunțat și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit ANSA, au fost confirmate:
  • trei focare de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova în fauna sălbatică, la cadavre de lebede depistate în proximitatea bazinelor acvatice din localitățile Cubolta raionul Sîngerei, s. Țîghira, r. Ungheni, s.Moara de Piatră, r. Drochia.
  • 12 focare de influența aviară înalt patogenă (H5N1) la păsările din exploatațiile nonprofesionale.
 
De asemenea, la începutul anului 2023, pe teritoriul Republicii Moldova a fost confirmat un focar de influență aviară în localitatea Cureșnița, raionul Soroca la păsări domestice, scrie Agenția.
 
Drept rezultat, a fost întrunită în regim de urgență Comisia Antipiezootică Excepțională care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară. Astfel, a fost instituită zone de protecție de 3 km  și  zone de supraveghere de 10 km.
loading ...