CACTUSUL CRĂCIUNULUI SAU CRĂCIUNELUL (SCHLUMBERGERA). Îngrijire pentru a înflori abundent

02 jan 2024
Cactusul Crăciunului sau Crăciunelul (Schlumbergera) cuprinde câteva specii de plante suculente care provin din Brazilia, unde trăiesc ca epifite. Sunt decorative prin florile asemănătoare steluțelor și înfloresc în preajma Crăciunului. Nu sunt pretențioase, dar înfrumusețează casele în perioada rece a anului.
 

Cactusul Crăciunului sau Crăciunelul (Schlumbergera), îngrijire

Udați planta cu regularitate, mențineți compostul umed, dar aveți grijă la drenarea apei. Pe timpul verii, puteți așeza plantele afară, într-un loc umbros, iar toamna aduceți-le în interior, într-un loc cu multă lumina și udate cu grijă. Temperatura ideală este de 16-18 grade Celsius și nu mai mică de 13 grade Celsius pentru a înflori. În perioada cât este înflorită, planta se udă mai rar.

Citiți și: CRĂCIUNIȚA (POINSETTIA) SAU FLOAREA CRĂCIUNULUI: Sfaturi pentru îngrijire

 

 
Ce facem ca Crăciunelul să înflorească abundent?

Iarna poate fi lăsată la soare, pentru că razele slabe nu îi vor face rău. Mugurii încep să se formeze toamna devreme și înflorirea este grăbită de zilele din ce în ce mai scurte. Odată ce planta a început să înmugurească nu o țineti într-o cameră în care se aprind surse de lumină artificială după apus. Fie mutați plantele într-o cameră întunecată pentru ca apoi să le scoateți iar la lumină a 2-a zi. Fie acoperiți planta cu o cutie de carton și o înlăturați a 2-a zi. Această operație trebuie începută toamna devreme și continuată până se formează bobocii. Tratamentul acesta de scurtare a zilei de lumină trebuie început cu 6-8 săptămâni înainte de Crăciun, dacă vreți ca schlumbergera să înflorească de sărbători.
 
Dacă urmați această rutină și totuși cactusul nu înflorește, înseamnă că planta fie stă în prea multă umbră, fie într-un mediu cu temperatura ridicată. Ea are nevoie să stea într-un loc răcoros în săptămânile de dinainte de înflorire. După ce s-au format florile, așezați permanent planta într-un loc luminos (nu în plin soare).


De ce cad bobocii de floare înainte de a înflori?

Nu răsuciți ghiveciul în perioada în care se formează bobocii, pentru că se pot desprinde; ei sunt mici, iar lipsa de lumină îi va face să se răsucească și să cadă. Alte cauze sunt: curenții de aer, schimbările bruște de temperatură, rădăcinile uscate sau îmbibate cu apa, aerul excesiv de uscat sau cultivarea plantei într-un ghiveci mult prea mare.
 
Crăciunelul, după cum am specificat mai sus, se udă din abundență și se înlătură excesul de apă care se adună în farfuria ghiveciului. Între udări lăsați pământul din ghiveci să se usuce puțin. Dacă aerul din cameră este foarte uscat, așezați un vas cu apă în apropierea ghiveciului. Tratați planta cu un fertilizator cu concentrație mare de potasiu, lunar, pe toată perioada anului.


Cum înmulțim Crăciunelul?
Este ușor de înmulțit, din tulpină, operație care se face primăvara sau vara astfel: se rupe o parte de tulpină cu 2-3 segmente, se lasă să se usuce câteva ore, după care se plantează într-un ghiveci. Într-un ghiveci mai mare se pot planta mai multe astfel de tulpini. Plantele puse la înmulțit astfel trebuie tratate ca plante mature și în circa 4 săptămâni vor începe să crească.
loading ...