CETĂȚENII STRĂINI VOR PUTEA MUNCI LEGAL ÎN R. MOLDOVA

27 dec 2023
Autoritățile sunt în căutare de soluții pentru a remedia problema lipsei forței de muncă din R. Moldova. Una din propuneri este legalizarea muncii pentru cetățenii străini. De asemenea, se mărește și plafonul orelor de muncă permise pentru studenții străini.
 
Astfel, Dumitru Alaiba, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a transmis Guvernului un proiect de Hotărâre de Guvern care să elimine permisele de muncă pentru cetățenii din 19 țări pentru a oferi companiilor noastre acces la brațe de muncă:
  • Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Elveția, Japonia, Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Albania, Canada, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Coreea de Sud, Islanda, Liechtenstein.
 
Ca să creștem economia, avem nevoie de mai mulți oameni care să lucreze pentru companii moldovenești, inclusiv să achite taxe și impozite din care să se plătească pensii.
Antreprenori de la nord la sud, mari și mici, locali sau străini, ne semnalează aceeași problemă - nu au oameni să-i angajeze. Problema este atât pentru forță de muncă înalt calificată, cât și pentru forță de muncă cu un nivel de calificare mai jos.
Pentru a crește rapid economia, trebuie să oferim economiei forță de muncă. Nu este unica soluție (soluții magice nu există), dar e una din soluții, susține Dumitru Alaiba.
 
Știu că este o inițiativă ce poate porni unele speculații în rândul opoziției, însă esența e simplă:
1. Dacă vrem să creștem economia, avem nevoie de această decizie. Companiile noastre au nevoie de asta. Adevărul este că deficitul de forță de muncă e o problemă imediată pentru toate sectoarele, iar politicile demografice și de readucere a diasporei acasă nu vor ajuta economia azi și mâine. Avem nevoie și de decizii cu efect mai rapid.
2. Este în orice caz o măsură temporară pentru perioada următorilor ani, pentru a ne ajuta să accelerăm economic.
3. Alte țări, Germania, Irlanda, Israel și foarte multe altele, au luat decizii similare în trecut. S-au deschis temporar pentru a oferi economiei brațe de muncă. Și le-a reușit salturi economice, mai spune autorul legii.
 
Liberalizarea pieței muncii va include și simplificarea procedurii de angajare a studenților străini în Republica Moldova. Plafonul limită al orelor de muncă pentru aceștia va crește semnificativ, de la 10 ore pe săptămână la 30 de ore pe săptămână sau 1.565 de ore pe an. Această măsură urmărește să faciliteze integrarea studenților străini în mediul de muncă moldovenesc și să contribuie la îmbunătățirea situației generale a forței de muncă în țară.
loading ...