COMISIA PENTRU ANALIZA PROBLEMELOR FERMIERILOR ȘI-A ÎNCEPUT ACTIVITATEA

04 dec 2023
Comisia pentru analiza problemelor invocate de către fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie 2023 și-a început activitatea. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Comisia este formată dintr-o echipă specializată, avându-i în componență pe reprezentanți de la mai multe instituții: Ministerul Agriculturii, Asociația Forța Fermierilor, Ministerul Finanțelor, Asociația Băncilor din Moldova, Asociații de producători agricoli.
 
Comisia efectuează analiza problemelor invocate de către fermieri pentru a identifica legătura cauzală a acestor probleme cu contextul regional și va propune măsuri de soluționare a acestora.
 
Astfel, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare este angajat să lucreze transparent și în strânsă colaborare cu toate părțile implicate, pentru a aduce un impact pozitiv și durabil în sectorul de creștere a cerealelor, se arată în comunicatul ministerului.
 
Amintim că fermierii, membri ai Asociației Forța Fermierilor protestează cu tractoarele în fața Guvernului, una din cerințele lor este: „Introducere, prin decizia CSE, pentru perioada până la 31 octombrie 2024, a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase”.
 
În urma discuțiilor cu protestatarii, Vladimir Bolea a anunțat că cerința fermierilor este imposibil de a fi realizată, întrucât nu corespunde cadrului legal. În schimb, ministrul agriculturii a declarat că agricultorii aflați în prag de faliment vor fi susținuți de stat. Fermierii sunt îndemnați să depună în acest sens o cerere, în baza căreia, activitatea fiecărui depunător în parte va fi analizată și, ulterior, luate decizii de suport.
 
Legislația Republicii Moldova prevede foarte clar că nicio entitate nu poate interveni în relațiile private între doi agenți economici. Ca urmare, ne concentrăm pe lucruri care pot fi făcute, identificăm un cadru legal în baza căruia putem să intervenim cu suport real, a declarat V. Bolea.
 
Ministrul a mai spus că Comisia privind constatarea incapacității de plată a fermierilor colectează cereri de la fermierii afectați de seceta din acest an, pentru a li se acorda ajutor. Până în prezent, 15 agricultori au depus astfel de solicitări. De asemenea, în urma unei analize individuale, urmează a fi susținuți și producătorii de cereale, afectați de prețul foarte mic pentru grâu, porumb, floarea-soarelui.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...