COMISIA UE CERE ÎNCĂ 1 AN FĂRĂ TAXE PENTRU IMPORTURILE DIN R. MOLDOVA

02 mai 2023
Comisia Europeană propune reînnoirea și extinderea suspendării taxelor și cotelor de import la exporturile moldovenești către Uniunea Europeană – cunoscute sub numele de Măsuri Comerciale Autonome (ATM). Astfel, instituția propune prelungirea măsurilor pentru încă un an pentru a sprijini economia Republicii Moldova, care are de suferit în urma războiului, transmite AGROMEDIA, cu referire la TV8.

Acesta este un semnal clar al sprijinului deplin al UE pentru economia Moldovei și ajută la atenuarea situației dificile cu care se confruntă producătorii și exportatorii moldoveni din cauza agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, este menționat într-un comunicat al Comisiei Europene.

În timp ce obiectivul ATM-urilor este de a sprijini economia Moldovei, măsurile răspund unor posibile preocupări în sectorul agricol al UE prin includerea unui mecanism de salvgardare accelerată care poate fi activat dacă este necesar pentru a proteja piața Uniunii.

Propunerea urmează să fie examinată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene, în vederea asigurării unei tranziții fără întreruperi de la regimul actual al măsurilor comerciale autonome la cel nou.

Măsurile Comerciale Autonome au intrat în vigoare din 25 iulie 2022.

Exporturile Moldovei către restul lumii au suferit de pe urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece acestea se bazau adesea pe tranzitul prin teritoriul ucrainean și pe infrastructura ucraineană.
 
Potrivit datelor Comsiei Europene, în ultimul an, ATM-urile au sprijinit eforturile Moldovei de a reorienta exporturile prin UE. În general, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde euro în 2021 la 2,6 miliarde euro în 2022.

ATM-urile extind în mod semnificativ domeniul de aplicare al liberalizării tarifare în cadrul zonei de liber schimb profund și cuprinzător Uniunea Europeană - Moldova prin suspendarea tuturor taxelor și cotelor restante.
Aceasta înseamnă, în practică, că exporturile a șapte produse agricole din Moldova care fac obiectul cotelor tarifare vor fi acum pe deplin liberalizate: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri
, notează Comisia.

Majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale pe piața UE în temeiul Acordului de Asociere UE-Moldova.
 

 
loading ...