R. MOLDOVA NU SE ALINIAZĂ LA MĂSURILE UE CU REFERIRE LA CEREALELE DIN UCRAINA

11 mai 2023
Republica Moldova va monitoriza cantitățile de cereale importate din Ucraina în Republica Moldova, fără alinierea la măsurile UE. Aceasta este decizia luată în urma discuțiilor purtate cu fermierii. Vicepremierul, Vladimir Bolea, a declarat că Guvernul este axat pe rezolvarea problemelor de ordin economic a agricultorilor, enumerând acțiunile ce vor fi întreprinse în acest sens.

Un alt anunț făcut de Vicepremier este faptul că, la prima rectificare a bugetului guvernul va suplini fondul AIPA cu 100 de milioane de lei. De asemenea, Vladimir Bolea a menționat că se lucrează la elaborarea unui program de subvenționare a costurilor pentru îngrășăminte.

Am convenit să monitorizăm importurile de cereale din Ucraina, în vederea prevenirii unei potențiale invazii de cereale. Astfel, vom putea să intervenim atunci când fluxul se va majora considerabil. Un mecanism similar a fost dezvoltat în România. Totodată, vom elabora măsuri economice ce vor diminua costurile de producere.

S-a decis ca la prima rectificare a bugetului să suplinim fondul AIPA cu 100 milioane de lei. Banii vor fi utilizați în scopul subvenționării accizei la motorină, fapt ce le va permite agricultorilor să-și reducă cheltuielile pe care le-au avut toamna anului trecut.

Totodată, vom elabora un program de subvenționare a costurilor pentru îngrășămintele utilizate la însămânțarea suprafețelor agricole în toamna anului 2022. Avem ferma convingere că în acest mod vom reduce prețul de cost și produsele noastre agricole vor putea să concureze cu marfa mai ieftină din Ucraina, a menționat Vladimir Bolea.

Anterior serviciul de presă al Ministerului Agriculturii a anunțat despre intenția de aderare la decizia Uniunii Europene privind importul de produse agricole din Ucraina. Moldova intenționează să se alăture deciziei UE privind introducerea unor măsuri temporare privind importul de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui originare din Ucraina, permițând în același timp tranzitul acestora, se arată în comunicatul oficial. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la o întâlnire cu omologul său ucrainean, Mikola Solskii, a spus că în depozitele moldovenești există o cantitate semnificativă de cereale, iar acest lucru îi face pe fermieri să-și facă griji că nu vor avea suficient spațiu pentru noua recoltă.

Potrivit datelor statistice, anul trecut, în Republica Moldova au fost cultivate circa 400.000 de hectare cu culturi de toamnă.
loading ...