COMPANIE DE VÂNZARE A FRUCTELOR TRIMISĂ ÎN JUDECATĂ PENTRU EVAZIUNE FISCALĂ

01 nov 2023
Directoarea a 2 companii în domeniul vânzărilor fructelor și 2 foști angajați au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Făptașii indicau în actele de cumpărare și în Declarația cu privire la impozitul pe venit sume mai mici și nume false ale producătorilor agricoli. Companiile ar fi cauzat statului prejudiciul de 1 milion de lei. Drept rezultat, pot rămâne fără apartament și automobile.
 
Potrivit PCCOCS, au fost investigate cele două companii, directoarea acestora cu vârsta de aproape 60 de ani, care este fondator al mai multor întreprinderi; contabilul și un angajat complice – ambii cu vârste de peste 30 de ani. Aceștia, în perioada anilor 2015-2016, indicau în actele de cumpărare și în Declarația cu privire la impozitul pe venit sume mai mici și nume false ale producătorilor agricoli din zona centrală a republicii și din Chișinău, de la care au pretins fals că ar fi cumpărat marfă. Pe de altă parte, unele sume erau indicate fictiv ca și cheltuieli ale întreprinderilor. Astfel, aceștia au evitat să achite în bugetul de stat o sumă impunătoare, în calitate de impozite și taxe – 100 000 de lei.
 
Au fost aplicate sechestre asupra bunurilor inculpaților, în vederea eventualei confiscări, după pronunțarea hotărârii de judecată: un apartament, un garaj și două automobile.
 
Suplimentar, pentru evaziunea fiscală comisă, cei trei riscă o amendă de până la 350.000 de lei sau închisoare de până la 5 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Iar cele două întreprinderi riscă o amendă de până la 800.000 de lei, cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate sau chiar lichidarea lor.
 
În cadrul investigației, sunt peste 100 martori audiați și aproape 200 de rapoarte de expertiză, informează PCCOCS. Până la pronunțarea unei hotărâri finale, persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
loading ...