COPACUL BANILOR (CRASSULA OVATA): Cum îl îngrijim corect

03 apr 2024
Crassula Ovata, planta de jad sau arborele de bani, așa cum mai este numit, este un arbore decorativ foarte apreciat. În jurul acestui arbore, există numeroase credințe și superstiții, însă el poate fi crescut în orice locuință pentru că nu este deloc greu de înrgijit.
 
Crassula ovata este o plantă suculentă fragedă veșnic verde, care este cultivată în principal ca plantă de apartament. Are frunze atractive rotunjite, cărnoase, lucioase, de culoare verde jad. Acestea pot dezvolta o nuanță roșie în jurul marginilor atunci când sunt cultivate la niveluri ridicate de lumină. Noile tulpini au aceeași culoare și textură, devenind maro și lemnoase pe măsură ce îmbătrânesc, iar planta crește.
 

Cum să îngrijești copacul banilor

Crassula ovata este o plantă ușor de îngrijit și poate să aducă un farmec aparte în orice casă. Cu puțină atenție și respectarea nevoilor sale de bază, va prospera și va deveni un element decorativ minunat în interiorul locuinței tale. Având îngrijirea corectă, plantele de jad pot rezista ani de zile. Au o creștere lentă, dar pot ajunge în cele din urmă la 2 m înălțime.
 
Lumina
Arborele de bani Crassula ovata iubește lumina puternică, dar trebuie protejată de razele solare directe în orele cele mai fierbinți ale zilei. Plasează planta într-un loc cu lumină indirectă puternică sau în apropierea unei ferestre cu lumină filtrată. Poți rota ghiveciul periodic pentru a asigura o creștere uniformă, deoarece planta tinde să se îndrepte spre sursa de lumină.
 
Temperatură
Crassula ovata tolerează o gamă largă de temperaturi, dar va crește cel mai bine în jurul temperaturilor de 18-24°C. Nu o lăsa să fie expusă la temperaturi sub 10°C. Cel puțin nu pentru mai multe zile.
 
Sol
Folosește un amestec de sol bine drenat, de preferință un amestec special pentru plante suculente. Alternativ, poți amesteca pământ de grădină cu nisip pentru a asigura drenajul bun. Crassula nu tolerează solul prea umed. Udare Una dintre cele mai comune greșeli în îngrijirea Crassula ovata este udarea excesivă. Apelează la metoda „simtului”, ceea ce înseamnă că udă planta doar când solul din ghiveci se simte uscat la atingere. Evită lăsarea plantei în apă stătătoare, deoarece rădăcinile pot putrezi.
 
Fertilizare
Această plantă nu are nevoie de îngrășăminte prea des. Poți să o hrănești cu un îngrășământ echilibrat pentru plante suculente o dată pe lună în perioada de creștere (primăvară și vară).
 
Tăiere
Dacă dorești să îndepărtezi ramuri sau frunze uscate sau să o modelezi, poți tăia Crassula. Acest lucru va încuraja și creșterea densă a frunzelor.
 
Transplantare
Arborele de bani nu are nevoie de transplantare foarte des. În general, poți face acest lucru o dată la 2-3 ani sau atunci când observi că planta devine prea mare pentru ghiveciul său. Alege un ghiveci cu drenaj bun și un amestec de sol potrivit.
 
Sursa: Libertatea 
loading ...