CRISTINA EFREMOV A ADUS ÎN MOLDOVA UN BREVET DE INVENȚIE PENTRU O DRONĂ AGRICOLĂ

25 jan 2024
Cristina Efremov este o cercetătoare din Republica Moldova, care a creat o dronă pentru monitorizarea culturilor agricole și pulverizarea pesticidelor. Pentru invenția ei, cercetătoarea a primit un brevet de invenție recunoscut la nivel internațional și înregistrat în Marea Britanie, scrie Diez.
 
Cristina este lector universitar și doctor inginer la Facultatea de Design, Departamentul design industrial și de produs din cadrul Universității Tehnice din Moldova. Pentru crearea dronei, cercetătoarea a lucrat în colaborare cu două universități din India, Annamacharya Institute of Technology and Sciences din Rajampet și Centurion University of Technology and Management din Odisha, a produs
 
Drona a fost realizată atât de specialiști din domeniul energetic, cât și de cei din design. Aceasta monitorizează culturile agricole și pulverizează pesticide. Mai exact, depistează unde este nevoie ca o plantă să fie stropită cu pesticide și o stropește cu o cantitate mică, dar suficientă. Este un vehicul aerian fără pilot și poate fi ajustată chiar de pe smartphone.
 
Utilizarea dronelor în agricultură contribuie direct la îmbunătățirea calității vieții populației, sporind, în același timp, bunăstarea nu numai a locuitorilor din mediul rural, dar și a întregii societăți, susține Cristina Efremov.
 
Drona poate zbura la trei-patru metri înălțime deasupra culturilor, cu o viteză de 25 de kilometri pe oră utilizând circa 20-25 de litri de substanță. Astfel se economisește lichid, deoarece în mod normal, prin intermediul tehnologiilor tradiționale, s-ar folosi 300-350 de litri. Grație dronelor, asupra culturilor sunt pulverizate picături de circa 130-210 de microni, respectiv lichidul se lipește de plantă. Așadar, dispare necesitatea de a stropi plantele utilizând cantități mari de apă.
 
Vehiculul aerian a fost realizat mai mult la nivel de concept, însă prototipul a fost construit într-un laborator din India. Comunicarea dintre profesoară și restul colaboratorilor s-a desfășurat în mediul online.
 
India și Republica Moldova sunt două țări diferite, deci am ajustat necesitățile lor la ale noastre. Am depus un efort pentru a argumenta de ce Moldova are nevoie de aceste drone. Noi suntem într-o fază incipientă, însă la ei deja e destul de dezvoltată această sferă. A trebuit să ajustăm totul la condițiile țării noastre.
 
Sunt foarte receptivi, dar, în același timp, este dificil să lucrezi cu colaboratori internaționali, pentru că fiecare are viziunile și preocupările sale, spune tânăra.
 
Specialista a precizat că Regatul Unit ajută toți cercetătorii să obțină un brevet, însă este destul de costisitor. Totuși, în cazul dronei, tot suportul financiar a fost obținut de la universitățile din India.
 
Înregistrarea brevetului a costat peste 5 000 de lire sterline (circa 112 000 de lei). Chiar dacă avem competențe destul de mari, noi, cercetătorii din Moldova, nu ne permitem din punct de vedere financiar și le suntem recunoscători.
 
loading ...