CUM PREGĂTIM PATUL GERMINATIV PENTRU SEMĂNĂTURILE DE PRIMĂVARĂ

13 mar 2023
Un pat germinativ corespunzător asigură un semănat sau plantat de calitate pe un teren curat de buruieni. Astfel, prin lucrările de pregătire a solului pentru semănat se urmărește realizarea unui substrat „perfect” în care semințele să aibă „o plapumă” fără resturi vegetale și buruieni și afânată pe toată suprafața. Acesta este principiul agrotehnic ideal pentru o germinare optimă și uniformă.

Cum pregătim patul germinativ?

Obiectivele acestor lucrări sunt de a crea un sol bine afânat și mărunțit pe adâncimea de semănat, care să ofere semințelor condiții identic egale pentru germinare și răsărire.

Un pat germinativ de calitate trebuie să îndeplinească câteva cerințe calitative: afânarea solului să fie realizată numai până la adâncimea de semănat, solul să fie așezat în continuare pe adâncime, sămânța să fie pusă în contact cât mai strâns cu solul pentru o bună absorbție a apei, iar embrionul tinerei plante aflată în creștere să poată străbate cât mai rapid solul afânat de deasupra astfel încât răsărirea să fie uniformă. În practică se întâlnesc situații foarte diferite în pregătirea solului pentru semănat, în funcție de:
  • umiditatea solului (atât la suprafață cât și în adâncime);
  • tipul de sol lucrat (argilos, nisipos, etc);
  • sistemul de lucrări ale solului utilizat (dacă se poate executa sau nu o lucrare de arat de calitate);
  • tehnica agricolă existentă în fermă;
  • cantitatea de resturi vegetale rămase de la cultura precedentă;
  • adâncimea de semănat și mărimea semințelor care se seamănă (în cazul semințelor mici, patul germinativ trebuie foarte bine mărunțit).


Cum alegem tehnica agricolă

Lucrările de pregătire a patului germinativ trebuie să modifice proprietățile solului în direcția cerințelor biologice ale plantelor ce se cultivă fără deteriorarea structurii și texturii lui. Pentru realizarea acestui obiectiv este foarte importantă alegerea corectă a tehnicii agricole, în funcție de umiditate, gradul de nivelare și îmburuienare și de cultura ce urmează a fi semănată sau plantată.

În această perioadă, lucrările de pregătire a solului pentru semănat sunt în toi în toate gospodăriile agricole din țară. Ivan și Sergiu Ceban din Slobozia-Dușca, raionul Criuleni realizază, zilele acestea, lucrări de nivelare a solului după arătură. Pregătesc terenul pentru culturile din grupa a doua: floarea soarelui și porumb.

Gospodăria agricolă pe care familia Ceban o administrează, SRL „Dianex Lux”, este în proces de tranziție de la tehnica agricolă veche, sovietică, la tehnica agricolă modernă, smart – un pas foarte important în optimizarea cheltuielilor și eficientizarea lucrărilor, spun fermierii. Gospodarii au achiziționat deja un tractor Valtra Versu T 235  cu încarcator frontal, un tractor Valtra A 115 cu GPS și cultivator Lemken Korund de 7,5 metri. Cultivatorul Lemken a fost o achiziție foarte bună de care sunt mulțimiți.

Lemken Korund impresionează prin efectul său deosebit de bun de nivelare și afânare. Acesta se caracterizează printr-un grad ridicat de acoperire a suprafețelor. Designul scurt și compact are un centru de greutate bine localizat și permite tractarea și de către tractoarelor cu o forță de ridicare mai mică. Datorită greutății sale reduse, această combinație versatilă poate fi folosită ca atașare chiar și cu o lățime mare de lucru.

Pentru a obține o afânare eficientă, sunt disponibile diverse tipuri de dinți. De exemplu, pentru pregatirea patului germinativ de adâncime sunt recomandate „marathon„ sau „gamma”, iar pentru pregătirea patului germinativ de nivelare se recomanda dinții tip „duck foot”.

AGROMEDIA ține pasul cu ultimele noutăți la capitolul tehnica agricolă în Moldova. Pentru mai multe detalii, accesați rubrica Tehnică Agricolă.

Bibliografie: Cercetări privind perfecționarea tehnologiilor și echipamentelor pentru pregătirea patului germinativ în câmpuri experimentale și gospodării individuale mici.
loading ...