D. RECEAN: „Vom ajuta producătorii de cereale care au nevoie de suport”

02 feb 2024
Măsurile întreprinse de Guvern în susținerea ramurii agricole, dar și soluțiile optime pentru problemele din acest domeniu au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu agricultorii din raionul Căușeni. Șeful Executivului s-a referit la acțiunile întreprinse recent de autorități pentru a ajuta financiar fermierii afectați de calamitățile naturale, înregistrate în 2022 și 2023, în zona de sud a Republicii Moldova. În acest sens, Guvernul va aloca 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție.
 
Vom continua să identificăm și să alocăm resurse financiare suplimentare pentru sectorul agricol. Din păcate, schimbările climatice afectează producătorii de cereale,  în special pe cei din zona de sud. Guvernul acordă sprijin, însă în noile condiții trebuie să ne reorientăm și să accesăm programe care au ca scop investiții pe termen lung în alte domenii, cum ar fi: cel zootehnic sau sectorul vinicol. Aceste programe ne vor ajuta să ieșim din cercul vicios subvenții-cereale-export, a spus prim-ministrul Dorin Recean.
 
Un alt subiect de discuție a ținut de acțiunile imediate ale executivului în suportul concret al producătorilor de cereale din Republica Moldova. Mulți dintre aceștia se confruntă cu probleme financiare de 3-5 ani de zile, încă înainte de începutul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
 
Știm care sunt problemele producătorilor de cereale. Le vom rezolva gradual și vom continua să-i ajutăm țintit pe toți cei care au nevoie de suport. Comisia instituită în toamnă a examinat deja 100 de cereri ale agricultorilor afectați de secetă, care au acumulat datorii la creditori. Astfel, 14 producători de cereale vor primi reeșalonări. Comisia înregistrează în continuare cereri și apeluri din partea producătorilor de cereale. Continuăm dialogul pe toate platformele disponibile, prin intermediul Ministerului Agriculturii, Camerei de Comerț și Industrie,  inclusiv cu prietenii noștri din România și Uniunea Europeană, a mai spus premierul Dorin Recean.
 
Șeful Cabinetului de miniștri a remarcat creșterea numărului de solicitări depuse la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și a menționat că unul din domeniile care necesită investiții este cel al sistemelor de irigare și acumulare a apei. De asemenea, premierul Dorin Recean i-a îndemnat pe producătorii de cereale să-și asigure activitatea și să beneficieze de programele de stat care acoperă până la 70% din polițele de asigurare.
 
loading ...