DOI ȘEFI DIN CADRUL AGENȚIEI REZERVE MATERIALE, REȚINUȚI PENTRU TRUCAREA LICITAȚIILOR

03 apr 2024
Doi șefi din cadrul Agenției Rezerve Materiale sunt bănuiți că ar fi favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule.
 
CNA și procurorii anticorupție ai PA au efectuat acțiuni de urmărire penală la Agenția Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) într-un dosar de abuz de serviciu. Acțiunile vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice, desfășurate în perioada 2022-2024.
 
Astfel, s-a constatat că șeful Direcției Administrare rezerve materiale de stat a ARM, împreună cu președintele grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice și șeful-adjunct al ARM, au favorizat anumiți agenți economici în cadrul licitațiilor. Acest fapt a cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari bugetului de stat.
 
S-au constatat abateri la organizarea procedurii de achiziție a rezervelor de păcură, desfășurate pe parcursul anului 2022, cu utilizarea metodei de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, fapt care a generat acceptarea unei oferte mai scumpe cu 58,4 milioane de lei la contractarea a 14,5 mii tone de păcură. Cantitatea solicitată de 16,5 mii tone de păcură a fost micșorată cu 2,0 mii tone, fapt care a generat cheltuieli suplimentare din bugetul de stat.
 
De asemenea, la achiziționarea, în anul 2022, a rezervelor de grâu, s-a admis acceptarea unei oferte mai scumpe cu 11,3 milioane de lei pentru contractarea a 33,2 mii tone de grâu alimentar, ca diferență dintre prețul anunțat în documentația de atribuire și oferta acceptată.
 
La procedura de achiziție a unui autovehicul, au făcut referire la un anumit model de autovehicul și a fost cauzat un prejudiciu în sumă de 26 de mii de euro (conform cursului oficial Băncii Naționale din Moldova constituie  490 360 de lei).
 
În anul 2023, a fost organizată procedura de achiziție a 400 de tone de zahăr în valoare de 6 692 592,59 de lei, utilizându-se metoda de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare și restricționarea participării altor ofertanți, cu informarea doar a unui singur agent economic. Tot în această perioadă, s-a organizat procedura de achiziție a 16 mii de tone de păcură, prin favorizarea unui singur agent economic, iar în actele de recepționare s-a indicat o cantitate mai mică decât cea livrată de facto.
 
Sunt cercetate procedurile de achiziție a rezervelor de utilaje tehnice, de asemenea, prin eludarea procedurilor legale: mini-excavator - 3 unități în valoare de  2 324 166 de lei; excavator pe şenile - 1 unitate în valoare estimativă de 1 837 500 de lei;  automacara  - 1 unitate în valoare estimativă de 2 785 000 de lei.
 
În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate cu stabilirea prejudiciului total cauzat bugetului de stat și atragerii la răspundere penală a acestora. În urma perchezițiilor, au fost reținuți directorul adjunct al ARM și șeful Direcției Administrare rezerve materiale de stat a ARM.
 
Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în comun cu CNA.
 
loading ...