DOUĂ DRUMURI NAȚIONALE, INCLUSE ÎN REȚEAUA TRANSEUROPEANĂ DE TRANSPORT TEN-T

27 dec 2023
Două segmente de drum R7 (Soroca-Drochia-Costești, frontieră cu România) și R30 (Anenii Noi-Căușeni-Ștefan Vodă, frontieră cu Ucraina) vor face parte din rețeaua transeuropeană de drumuri. La fel, tronsoanele de cale ferată Chișinău-Căinari–Basarabeasca și Bălți-Ocnița vor fi parte a rețelei TEN-T.
 
Un Memorandum de înțelegere la nivel înalt între Uniunea Europeană și Republica Moldova privind hărțile indicative ale Rețelei transeuropene de transport (TEN-T) din Republica Moldova a fost semnat online de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, și directorul general al Direcției Generale pentru Mobilitate și Transport a Comisiei Europene (DG MOVE), Magda Kopczynska.
 
Acordul va contribui la asigurarea coerenței dintre rețeaua transeuropeană de transport a UE și rețeaua de transport a Moldovei și subliniază importanța conectivității și dezvoltării infrastructurii sustenabile de transport între țara noastră și țările vecine ale UE.
 
Hărțile orientative ale Rețelei transeuropene de transport includ coridoare europene de transport către Republica Moldova și Ucraina. Astfel, Coridorul nord-baltic a fost extins prin Lvov şi Kiev până la Mariupol; Coridorul baltic-Marea Neagră - Marea Egee a fost extins prin Lvov, Cernăuţi (România şi Moldova) până la Odesa; iar prin Lvov vor trece coridoarele Baltic-Adriatic şi Rin-Dunăre.
 
Potrivit MIDR, includerea rutelor logistice în rețeaua TEN-T va contribui la atragerea investițiilor europene pentru modernizarea infrastructurii de transport și va elimina obstacolele existente în desfășurarea operațiunilor logistice.
loading ...