FERMIERII DE LA NORD, NEMULȚUMIȚI DE REGULAMENTUL DE ACORDARE A AJUTORULUI MATERIAL

08 feb 2024
Guvernul alocă 50 de milioane de euro pentru agricultorii din raionul Edineț. Banii din Fondul de Intervenție a Guvernului vor fi acordați fermierilor afectați de seceta de anul trecut, de grindină sau din cauza furtunii produse pe 25 iulie 2023.
 
Potrivit regulamentului, ajutorul se acordă dacă, potrivit actelor de constatare, seceta a afectat 60% și mai mult din recolta culturii de porumb sau furtuna a distrus mijloacele fixe de producție care nu pot fi reabilitate (livezi, sisteme de suport a plantațiilor, sisteme de irigare, plase de protecție, rețea energetică, module de sere, material de acoperire).
 
Drept rezultat, potrivit Asociației Forța Fermierilor Din 95 de întreprinderi afectate, doar 13 sunt pasibil pentru a primi ajutor de la stat drept prejudiciu pentru livezile și sere afectate de furtuna din vara 2023. Ceilalți fermieri, mulți dintre care au pierdut aproape toată recolta de cereale și oleaginoase, au fost ignorați și discriminați fără ca măcar acest subiect să fie discutat public în raion.
 
Asociația a transmis un demers la Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Aceștia cer includerea în regulamentul de acordare a ajutorului material și fermierii cu culturi cerealiere, care, de asemenea, au suportat pagube în urma furtunii din 25 iulie 2023.
 
Potrivit Ministerului Agriculturii, mai mult de 1400 de acte de constatare a pagubelor provocate fermierilor de calamitățile naturale au fost înregistrate în Republica Moldova pe parcursul anului 2023.
loading ...