FERMIERII DIN MAI MULTE RAIOANE AU IEȘIT LA PROTEST

12 feb 2024
Fermierii din nordul Moldovei se alătură inițiativei agricultorilor de la Cahul și Cantemir și au ieșit astăzi la protest. Agricultori din raioanele Drochia, Fălești au scos tractoarele pe drumurile naționale. De asemenea, proteste se desfășoară și la Ungheni, Basarabeasca. Luni, 12 februarie, fermierii au blocat vama Leușeni.
 
În week-end, fermierii au protestat la Căușeni Criuleni Telenești Hâncești Cahul. Au mers cu tractoarele până în apropiere de vama Leușeni, claxonând.
 
Din spusele protestatarilor, fermierii nu au suficiente resurse pentru a începe lucrările de primăvară în câmp. Aceștia aduc exemple de ferme care și-au sistat activitatea, invocând situații financiare dezastruoase.
 
Este primul an când eu în această perioadă eu stau. Lăsând la o parte problema îngrășămintelor, a motorinei noi stăm cu frică. Ne gândim, să dăm acum îngrășămintele sau să nu-l dăm. Neavând posibilități financiare, încercăm să reducem la maxim lucrările. Motorină din România nu aștept, declară Serghei Ivanov, fermier din raionul Fălești.
 
Revendicările fermierilor sunt: introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților de către bănci; compensații de cel puțin două mii de lei la hectar pentru culturile de porumb și floarea-soarelui.

Sursa foto: Ziua de azi
loading ...