FOCARE DE GRIPĂ AVIARĂ ÎN TREI RAIOANE DIN ȚARĂ

29 jan 2024
Pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 19.01.2024 – 26.01.2024 au fost înregistrate 5 focare de gripa aviară. Potrivit ANSA, un focar a fost înregistrat în raionul Edineț, s. Tîrnova, altele 2 focare - în raionul Glodeni, comuna Danu și 2 focare - în raionul Rezina s. Mateuți și s. Păpăuți.
 
Tot în această perioadă, a fost înregistrat un focar de rabie la o pisică în raionul Florești, or. Ghindești. Cadavrul animalului afectat a fost nimicit conform procedurilor și au fost întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală.
 
În regim de urgență, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară. Astfel, au fost instituite zone de protecție de 3 km  și  zone de supraveghere de 10 km, unde medicii veterinari desfășoară recensământul exploatațiilor de animale și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări.
 
Potrivit datelor ANSA, în perioada 16.12.2023 – 26.01.2024 s-au înregistrat 64 de focare de gripa aviară înalt patogenă atât la fauna sălbatică, cât și în exploatațiile nonprofesionale. Au fost raportate 37 de focare în anul 2023 (13 fiind la păsări domestice și 24 la păsări din fauna sălbatică). În anul 2024, au fost raportate 27 de focare (22 fiind la păsări domestice și 5 la păsări sălbatice).
 
Totodată, ANSA informează că, 4 focare de gripa aviară au fost deja eradicate cu succes și alte 24 de focare sunt în fază avansată de eradicare, urmând a fi închise în scurt timp.
 
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor  îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar.
 
 ANSA reamintește despre recomandările, atât pentru fermieri cât și pentru întreaga populație, care pot fi accesate pe acest link.
 
 
loading ...