GRIPA AVIARĂ SE EXTINDE ÎN TOT MAI MULTE RAIOANE DIN ȚARĂ

05 feb 2024
În perioada 26.01.2024 – 02.02.2024, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 2 focare de gripă aviară la fauna sălbatică și 5 focare de gripă aviară la păsări domestice.
 
Păsările sălbatice infectate au fost depistate în municipiul Chișinău și în raionul Cahul, satul Slobozia Mare, iar cele domestice - în raionul Soroca, satul Cosăuți, raionul Dubăsari, satul Oxentea, raionul Strășeni, satul Recea și raionul Florești, satele Gura Căinarului și Lunga.
 
În regim de urgență, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului. Astfel, au fost instituite zone de protecție de 3 km  și  zone de supraveghere de 10 km, unde medicii veterinari desfășoară recensământul exploatațiilor de animale și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări.
 
În perioada 16.12.2023 – 02.02.2024  s-au înregistrat 71 de focare de gripă aviară înalt patogenă, atât la fauna sălbatică, cât și în exploatațiile nonprofesionale: 37 de focare în anul 2023 (13 fiind la păsări domestice și 24 la păsări din fauna sălbatică) și 34 de focare de la începutul anului 2024 (27 fiind la păsări domestice și 7 la păsări sălbatice).
 
ANSA informează că 25 focare de gripă aviară au fost deja eradicate cu succes și alte 4 de focare sunt în fază avansată de eradicare, urmând a fi închise în scurt timp.
 
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină orătăniile în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar.
 
ANSA reamintește despre recomandările, atât pentru fermieri cât și pentru întreaga populație, care pot fi accesate pe acest link.
 
 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...