GUVERNUL MAI LANSEAZĂ O MĂSURĂ DE URGENȚĂ PENTRU A AJUTA FERMIERII

16 feb 2024
Producătorii de cereale și reprezentanții protestatarilor au fost invitați la guvern pentru a discuta cu ministrul agriculturii Vladimir Bolea și prim-ministrul Dorin Recean.
 
Motorina donată de România și compensațiile pe care le solicită pentru a acoperi pierderile suportate în 2023 – acestea sunt cerințele agricultorilor pentru a debloca postul vamal Leușeni-Albița.
 
Fiecare agricultor a avut pierderi de 4000 de lei la hectar la culturile din grupa a doua. Vorbim despre toți agricultorii, în jur de 800 de mii de hectare. Noi ne asumăm jumătate din pierderi, dar cealaltă jumătate rugăm să și-o asume statul.
 
Putem lua suma din fondul de subvenționare, se poate face foarte rapid. Apoi, din acordul cu 31 de milioane de euro cu UE să completăm gaura făcută acum. Sau: Guvernul poate lua un credit cu un procent mult mai mic decât se dă agricultorilor. Avem nevoie de bani acum, nu la toamnă. Altfel, nu vom putea începe lucrările de primăvară, iar consecințele vor fi grave, a declarat Ion Plămădeală, fermier prezent la negocieri.
 
Drept răspuns, autoritățile au enumerat ajutoarele oferite deja de către stat pe parcursul anului 2023 și început de 2024, susținând că măsurile nu sunt răspuns al protestelor, dar acțiuni anticipate ale instituțiilor de stat.
 
Suntem conștienți că există necesități suplimentare de acoperire a pierderilor, în special, pentru producătorii de cereale. Guvernul anticipează și oferă soluții în măsura posibilităților, a declarat Dorin Recean.
 
O altă problemă invocată de fermieri este concurența neloială cu care se confruntă.
 
În Moldova nu s-au importat cereale. Atunci când a apărut riscul, am introdus licențierea, a răspuns Dorin Recean.
 
Trebuie să schimbăm politica Băncii Naționale. Să instituim Credit agricol în care statul garantează 50% - după modelul statului român. Nu avem capital cu ce lucra, nu putem lua credite, au crescut ratele, nu avem ce pune în gaj. O altă necesitate: Creditul de dezvoltare pe termen lung, susține un agricultor din raionul Cahul, prezent la negocieri.
 
Încă o măsură de urgență pentru fermieri
Vladimir Bolea, ministrul agriculturii a venit cu un răspuns. Acesta a anunțat instituirea unei măsuri de urgență pentru a ajuta fermierii.

Ce putem noi face: am oferit compensații pentru fermierii care nu au avut roadă deloc – 50 de milioane, împărțite câte 2500 de lei.
Cu referire la Credite, vom lucra, trebuie să introducem aceste credite despre care ați vorbit dumneavoastră.

Vom mai institui o măsură de urgență. Statul oferă Mijloace circulante pentru producătorii de cereale (nu bani pentru investiții), oferite prin intermediul ODA. Până în 500 mii lei vor putea lua fermierii cu garanția statului 90% și 7% dobânzi achitate din partea statului. Maxim marți programul va intra în vigoare, a anunțat Vladimir Bolea.

Fermierii au spus că deblochează vama și traseele naționale dacă autoritățile vin marți și cu alte soluții pentru ei.

Noi nu suntem de acord cu ceea ce propuneți dvs, asta înseamnă ajutor pentru 33 de hectare, a declarat Sergiu Stefanco, agricultor.

Participanții au stabilit o următoare întâlnire pentru ziua de marți, 20 februarie. Dorin Recean a menționat că tot marți vor anunța când va intra în țară motorina donată de România.
loading ...