LEANDRUL: Arbustul ce înflorește de primăvara devreme până toamna târziu

22 aug 2023
Nerium oleander L. cunoscut ca Leandru este o plantă decorativă cu flori mari, viu colorate și parfumate. Creşte ca un arbust ramificat de la bază sau cu tulpină, în funcţie de modul de conducere indus prin tăieri. Înfrumusețează perfect grădina sau terasa. Este ușor de îngrijit și înflorește pe toată perioada caldă a anului.
 
Înălţimea medie a plantei, în condiţii de cameră, poate atinge 1 m, însă, în sere şi în zonele de origine aceasta poate ajunge la 2–3 m. Frunzele sunt linear–lanceolate, coriacei, colorate în verde intens pe partea superioară şi verde cu nuanţe cenuşii pe partea inferioară.
 
Florile, simple sau involte, discret şi plăcut parfumate, colorate în nuanţe diferite de roz, alb, galben, roşu, violet, sunt grupate în inflorescenţe corimbiforme situate în vârful lăstarilor.



Citește și: MARGARETE - PLANTARE ȘI ÎNGRIJIRE
 
Înflorirea are loc din primăvară până toamna târziu, planta fiind capabilă să înflorească şi iarna, dacă dispune de condiţii favorabile. Atenție, însă: întreaga plantă prezintă o sevă toxică.
 
Leandrul: condiții de creștere
În timpul sezonului cald, leandrul solicită temperaturi ridicate, de 22–25 °C, lumină multă şi apă din abundenţă pentru a creşte şi înflori frumos. Iarna, se recomandă ca plantele să fie trecute printr-o perioadă de repaus relativ, când se menţin în spaţii răcoroase, cu temperatura de 5–10 °C. Suportă foarte bine soarele direct şi, deşi preferă o umiditate atmosferică ridicată, tolerează şi aerul mai uscat. Solicită substraturi de cultură mijlocii, fertile, bine drenate, cu pH uşor alcalin.
 
Leandrul: Producerea plantelor
Cel mai frecvent, leandrul se înmulţeşte prin butaşi de vârf de lăstari sau fragmente de lăstari cu 2–3 noduri, la sfârşitul verii sau primăvara. Înrădăcinează uşor în sticle cu apă sau în substraturi solide reprezentate de turbă, nisip, perlit, singure sau în amestec. Temperatura optimă pentru înrădăcinarea butaşilor este de 25–28 °C iar umiditatea atmosferică de 80–85 %; în aceste condiţii butaşii înrădăcinează în 15–20 zile.



Citește și: CÂND SE PLANTEAZĂ GLADIOLELE?
 
Leandrul: Îngrijirea plantelor
După plantarea în ghivece, butaşii înrădăcinaţi se ciupesc de 1–2 ori pentru stimularea ramificării. La circa 3 săptămâni după ciupire se recomandă aplicarea direct pe substratul din ghiveci a unei soluţii de Cycocel în concentraţie de 0,2–0,25 %. Primăvara devreme, după tăierile de corectare a formei plantei, se face înlocuirea substratului de la suprafaţă iar odată la 2–4 ani se face transplantarea totală.
 
Fertilizările faziale se fac la interval de 2 săptămâni în tot timpul sezonului cald folosind soluţii de îngrăşăminte minerale complexe cu concentraţia de 0,15–0,2 %.


 
Pentru că este sensibil al frig, în țara noastră cel mai recomandat ar fi creșterea în ghiveci. Dar, la fiecare aproximativ doi ani este nevoie de schimbarea vasului. Această operație se face pentru a restabilii condițiile optime de creștere, de a oferi spațiu nou rădăcinilor și schimbarea în mare măsură a substanțelor nutritive din sol în cantități echilibrate. Schimbarea ghiveciului, în principiu, se face atunci când rădăcinile apar în stratul superficial al solului, acesta fiind un semn ce reflectă faptul că rădăcinile au invadat în întregime ghiveciul şi că este nevoie de unul mai mare care să-i permită plantei să se dezvolte armonios.

Leandrul poate fi plantat și în grădină, dar toamna va trebui să îl transferați într-un ghiveci pentru a-l păstra undeva unde temperaturile sunt peste 0 grade Celsius. La -5 grade veți pierde floarea cu siguranță. Primăvara, îl puteți replanta în grădină. Spor la grădinărit!



Citește și: MUȘCATELE CURGĂTOARE
 
Bibliografie: Floricultura. Florin Toma
loading ...