MATERIAL SĂDITOR VIRUS FREE: Acum, și în pepinierele din R. Moldova

28 dec 2023
Pomicultorii știu că o plantație modernă nu poate atinge performanțe dacă nu este ales corect materialul săditor. Vorbim aici atât despre soiurile cerute de piață, cât și despre calitatea puieților. Material săditor trebuie să fie dezvoltat pe un portaltoi bun, să fie liber de agenți patogeni, să aibă rădăcină puternică, tulpină viguroasă, sănătoasă, să fie rezistent la dăunători și boli.
 
În cele mai dese cazuri, producătorii din țara noastră aleg să importe puieții, în lipsa unei oferte bogate pe piața locală. În ultimii ani, însă, și pepinieriștii de la noi se dezvoltă și țintesc să producă material care să răspundă cerințelor internaționale.


 
În laboratorul VitroHUB se produc plante micropropagate Virus-Free, ceea ce ar diminua costurile de transport, manoperă, cheltuieli pentru consum de energie și combustibili și ar duce la posibilitatea stabilirii unui preț local mai mic decât pe piața externă - portaltoi de plante, pomi fructiferi, pomușoare. Suntem în negociere cu cei mai mare producători de material săditor, colaborăm cu fermierii care își produc singuri puieții, dar ținta noastră de bază sunt pepinieriștii, explică Sergiu Melnic, manager de calitate Euroalun, șef laborator VitroHUB Moldova.

Înmulțirea in vitro a plantelor sau micropropagarea are un avantaj forte: acest tip de material săditor este rezistent la boli. Plantele din câmp vor fi în egală măsură afectate de intemperii, condiții meteo, astfel se va obține uniformitate în livezi – aspect destul de important pentru optimizarea cheltuielilor de producție.
 
Materialul săditor in vitro asigură o trasabilitate exactă a plantelor mamă de unde a fost prelevat materialul. Astfel, garantăm dezvoltarea omogenă a plantelor. Acest tip de puieți vor asigura un start bun pentru o plantație. Asta înseamnă intrarea în floare și pe rod în același timp, calitate bună a fructelor și maturizare omogenă a lor. Desigur, după plantare, pomii trebuie protejați de către producător de viruși, susține specialistul.
 
Pomicultorii noștri înțeleg foarte bine avantajele materialului săditor in vitro și faptul că acesta reprezintă viitorul sectorului. În cele mai mari plantații intensive și super-intensive din țară deja se lucrează cu acest tip de pomi.
 
Noi producem acest tip de material în țara noastră, nu mai este nevoie să mergem în Europa după el. Clonele sunt importate din UE, iar producerea este realizată local, ceea ce înseamnă costuri mai mici și, într-un final, o calitate înaltă a materialului săditor la un preț mai bun.
 
Un alt avantaj: din străinătate, comenzile se fac cu minim 1 an înainte, noi avem și stocuri de unde putem asigura producătorii care au nevoie să completeze niște goluri în livadă, menționează Sergiu Melnic.
 


VitroHUB Moldova este un laborator de producere a materialului săditor Virus Free și portaltoi pentru piața locală și cea internațională. În producerea plantelor, se aplică tehnologii de ultimă generație, menite să aducă inovație în industria locală și să deschidă noi oportunități pentru creșterea plantelor în condiții specifice de sol și climă.
 
Găsiți VitroHUB și pe Facebook, Instagram sau site-ul oficial vitrohub.md.
loading ...