O GAMĂ VARIATĂ DE MATERIAL SĂDITOR ÎȘI AȘTEAPTĂ CUMPĂRĂTORII LA MOLDAGROTECH (SPRING)

17 mar 2023
Rezervați acest weekend pentru a vizita expoziția MOLDAGROTECH (spring) 2023, desfășurată la centrul expozițional Moldexpo. Pe lângă mașini si utilaje agricole performante, noutăți si inovații de ultimă generație din domeniul tehnicii agricole, la expoziție veți găsi un număr mare de producători de material săditor, care au venit din diferite raioane ale țării cu o ofertă variată de puieți.

Soții Aliona și Igor Axanii din satul Grimăncăuți, raionul Briceni produc material săditor de ani buni și au venit la expoziție cu puieți de pomi fructiferi, copaci și arbuști decorativi, pomușoare și flori.

Primăvara este timpul ideal pentru sădirea pomilor. Acum aceștia încă nu și-au început perioada de vegetație, pământul este umed – factori ce asigură o mai bună prindere a pomilor. Toamna, când încă au frunze, încă nu au intrat în perioada de repaos, este mai mare riscul ca puieții să se usuce. Pentru a se prinde bine și a avea un start bun, atât pomii, cât și copacii decorativi trebuie, în primul rând, bine și regulat udați. Cât privește solul, plantele decorative nu sunt pretențioase, dar au nevoie de îngrășăminte. În rest, fiecare specie cu preferințele sale, noi spunem cumpărătorilor cum trebuie să aibă grijă de fiecare copăcel în parte, ne-a mărturisit Igor Axanii.Sunt pentru prima dată la MOLDAGROTECH, dar bucuroși să ofere cumpărătorilor, împreună cu puieții, și sfaturi utile pentru o plantare reușită a acestora.

Avem o ofertă bogată, pentru toate gusturile și necesitățile. Propunem cumpărătorilor pomi fructiferi de vișin, păr, cireș, prun, măr, alun, zmeură, coacăză, afine. De asemenea, la noi vor găsi copaci, arbuști, flori pentru a-și decora ograda. Avem mesteacăn plângător, salcie plângătoare, dud plângător, vișin plângător, magnolia, sakura, hortensii și diferite tipuri de arbuști care vor înfrumuseța spațiul din jurul casei. Pentru pomii fructiferi prețul este în jur de 45-50 de lei, iar pentru cei decorativi variază în funcție de tip, mărime, spune Aliona Axanii.

De asemenea, sunt prezenți și producătorii de butași de viță-de-vie. Țurcan Ion din satul Nezavertailovca, raionul Slobozia participă la expoziție încă de la primele ediții și spune că este o modalitate bună de promovare și de interacțiune cu cumpărătorii. Anul acesta, producătorul este prezent cu 40 de soiuri de struguri de masă și vin, dintre care 6 soiuri de selecție proprie.În toamnă am avut o listă mai mare de soiuri proprii, dar avem și acum soiuri bune, cu rezistență înaltă la boli și îngheț. Ne ocupăm cu creșterea butașilor de viță-de-vie pentru colecție, cine ia de la noi soiurile noi, le poate înmulți mai departe. De asemenea, ne ocupăm cu selecția soiurilor noi, deosebite, soiuri de masă. Este o gamă foarte bogată de culori, gusturi, obținută în urma a 179 de încrucișări. Mă străduiesc să obțin soiuri cu un nivel înalt de rezistență, pentru că asta caută cumpărătorii. Noi oferim cumpărătorilor toată informația necesară, ei aleg, ulterior îi informăm cum se plantează și îngrijesc corect butașii. Prețurile sunt în jur de 30, 60 de lei, iar pentru soiurile de colecție sunt mai mari, și noi le cumpărăm scump.

În acest an, MOLDAGROTECH (spring) este organizată la Moldexpo. Ediția se desfășoară pe parcursul a 4 zile, 16-19 martie, timp în care vor fi organizate un șir de seminare și lecții practice pentru producătorii agricoli.

AGROMEDIA este partener media al evenimentului.
loading ...