OPERAREA SISTEMELOR DE IRIGARE: Un nou curriculum elaborat la UTM

27 feb 2024
Un curriculum nou „Operarea sistemelor de irigare” a fost elaborat și integrat în oferta educațională a Centrului de Formare Continuă a Universității Tehnice a Moldovei, oferind 150 de ore de formare profesională pentru specialiștii în domeniul irigării, inclusiv utilizarea utilajului hidrotehnic modern.
 
Peste 80 de reprezentanți ai Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații și-au consolidat  capacitățile în conservarea și întreținerea sistemelor de irigare în sezonul rece cu sprijinul Proiectului Competitivitatea și Reziliența Rurală (PCRR), finanțat de USAID Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.
 
În colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații, PCRR a contribuit la introducerea unor noi ocupații – Operator sisteme de irigare și Tehnician/tehniciană îmbunătățiri funciare – sprijinind astfel pregătirea de specialiști calificați în școlile profesionale și colegiile din Moldova.
 
PCRR colaborează cu consultanți, companii locale și instituții de învățământ pentru elaborarea unui nou program de studii și o nouă specialitate „Tehnician(ă) hidrotehnic”, oferind posibilitatea colegiilor de a pregăti viitori tehnicieni în irigații.
 
Proiectul va sprijini crearea Centrului de Agricultură Inteligentă la Universitatea Tehnică a Moldovei, cu scopul de a promova practici agricole inovatoare și de a pregăti profesioniștii pentru viitorul agriculturii inteligente. Unul din laboratoarele Centrului va fi dedicat irigării inteligente.
 
loading ...