PARADISUL LALELELOR, LA BARDAR. Câteva secrete de la Gheorghe Luchița

20 apr 2023
Chiar dacă în ultima perioadă condițiile meteorologice au fost mai puțin favorabile, totuși, în satul Bardar din raionul Ialoveni au înflorit în jur de 100 de soiuri de lalele. Pe o suprafață de 1 hectar, lalelele de diferite culori, forme și dimensiuni sunt o adevărată atracție pentru iubitorii de flori, transmite AGROMEDIA, cu referire la Moldova1.

Gheorghe Luchița, antreprenorul care a transformat câmpurile de la Bardar într-o mică Olandă povestește că primăvara lungă este exact ce trebuie pentru a ne bucura o perioadă mai îndelungată de frumusețea lalelelor.

Când microclima în zonă este mai rece, ele înfloresc cu o săptămână mai târziu. În momentul de față, clima este mai favorabilă pentru dezvoltarea narciselor. Pentru lalele, posibil era mai bine dacă era mai mult soare, ar fi fost mai înalte, mai mari în dimensiune. Dar chiar și în așacondiții climaterice, ele au înflorit, spune antreprenorul.

Citește și: NARCISELE – când se plantează: primăvara sau toamna? Soiuri spectaculoase

Secretul peisajului fermecător constă în munca depusă constant de către Gheorghe și tatăl său. Bărbații au grijă să le creeze plantelor condiții favorabile pentru o dezvoltare armonioasă.



Lalelele provin din zonele muntoase, pentru ele este important ca primăvara să fie cât mai îndelungată. Asta ar însemna cel puțin 2 luni cu temperaturi medii de 10-15 grade Celsius. Lalelele nu iubesc precipitațiile abundente. Pentru ca floarea să se dezvolte, este necesar ca noaptea, temperatura aerului să fie mai ridicată decât avem noi acum. De asemenea, pe timpul ploios se dezvoltă mulți agenți patogeni, care afectează florile, frunzele, se îmbolnăvesc bulbii, povestește bărbatul.

Îngrășămintele joacă un rol important în creșterea florilor. Cantitatea necesară de fertilizanți diferă de la o specie la alta.

Citește și: CUM CREȘTEM FREZII ÎN GRĂDINĂ? Plantare, îngrijire și înmulțire

Pe parcelele special pregătite pentru creșterea bulbilor este mai mult nisip. În cazul dat, acesta este un substrat sărac în substanțe nutritive, astfel, îngrășămintele sunt strict necesare. Dacă laleaua este crescută pe cernoziom, doar ocazional îi putem administra îngrășăminte – asta dacă observăm o deficiență de azot, dacă apar pete galbene pe frunze. Dacă floarea este mică, poate să-i lipsească fosforul, specifică florarul.

Varietatea lalelelor este impresionantă. În timp ce unele sunt apreciate pentru formele deosebite, altele cuceresc amatorii de flori prin parfumul suav.

Mulți oameni iubesc lalelele bătute ca bujorii. Toți le observă din prima, le admiră. Sunt niște soiuri mai speciale, în condițiile serei înfloresc rău, dar pe câmpuri sunt foarte frumoase. Aceste soiuri le creștem special pentru vizitatori. Alte soiuri au miros foarte plăcut, deosebit.

Atunci când lalelele cresc în grădină, pot fi lăsate câte 4-5 ani fără a fi scoase. Se separă doar atunci când este suprapopulare. Dar atunci când bulbii sunt crescuți cu scopul de a fi plantați în seră, ei se scot în fiecare an, povestește bărbatul.

Citește și: HORTENSIA ÎN GRĂDINĂ - Cum stimulăm înflorirea

Câmpurile de flori de la Bardar pot fi vizitate de iubitorii de flori și fotografii frumoase cu lalelele înflorite. Antreprenorul a făcut și cărări speciale pentru vizitele pe timp ploios. În cazul în care nu reușiți să ajungeți acum, sunt soiuri de lalele care vor înflori mai târziu, în luna mai.
 
loading ...