PRODUSELE „FRUITS & BERRIES”, LA UN PAS DE A CUCERI PIAȚA DIN GERMANIA

05 apr 2023
Produsele „Fruits & Berries”, nelipsite de la toate târgurile producătorilor locali, sunt bine cunoscute de consumatorii de la noi, în special, de către copii. După cinci ani de când au apărut pe piață, a venit timpul să cucerească și cumpărătorii din Europa. Fondatorii brandului și producătorii, soții Ludmila Castraveț și Ștefan Ceban, sunt pe ultima sută de metri de demarare a unui parteneriat cu Germania.

Partenerii din Germania au gustat produsele noastre și le-au plăcut foarte mult. Condiția lor este ca ambalajul să nu conțină plastic. Am decis să le facem din hârtie, am elaborat deja designul. Următorii pași sunt puțin mai anevoioși, dar nu mai avem mult până vom vedea ambalajele gata. Pentru export vom colabora și cu alți agenți economici pentru că aici e nevoie de cantități mari, spune Ludmila Castraveț.Pentru că urmează să crească cantitatea de producție, antreprenorii intenționează să-și construiască propriul spațiu în care să-și desfășoare activitatea. Unul mai mare, mai modern, dotat cu tot echipamentul necesar.
În prezent, întreprinderea își desfășoară activitate într-o încăpere arendată. Nu avem un spațiu special pentru păstrarea produselor, dispunem doar de secția de producere. Am comandat deja utilaj suplimentar: linie de spălat fructele, de sortare, mașină de tăiat și de scos sâmburii, pasatrice, menționează antreprenoarea.

Activitatea soților Castraveț nu se limitează doar la producere. Lucrează la un proiect, în parteneriat cu Primăria Criuleni, în cadrul căruia își propun să facă transfer de tehnologie și altor doritori de a produce deserturi naturale din fructe și pomușoare.Proiectul va fi mai mult pentru persoanele casnice, femei în concediu de maternitate sau care din anumite motive nu pot merge la un serviciu cu prezență zilnică. Munca noastră permite activitatea fără un program fix, dar totodată, este și o sursă proprie de venit.

Asta va presupune angajarea pentru 7 zile la noi la întreprindere, timp în care persoana va face cunoștință cu toate procesele, va învăța tehnologia. Și dacă se decide, noi o vom susține să aplice la un proiect de finanțare, iar de partea de vânzări vom fi noi responsabili. Deci, vom fi alături atât la început, cât și pe parcursul desfășurării activității, povestește Ludmila Castraveț.

Mai mult, Ludmila Castaveț are o colaborare frumoasă cu profesorii și studenții de la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău.Dna Castraveț este omul care ne ghidează atunci când elaborăm programele de studii, a planurilor de învățământ, să pregătim cursurile astfel încât ele să fie utile viitorilor specialiști. Anul acesta, avem la „Practica ce anticipează probele de absolvire” la dumneaei 12 studenți la învățământul dual și 6 elevi de la celelalte programe, susține Ecaterina Jiznev, director adjunct pentru educație, Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău.

Ne bucurăm să avem mereu studenți la noi la întreprindere. Îi învățăm tehnologia de producere, cum să lucreze cu utilajele. De asemenea, le oferim suport dacă aceștia doresc să-și deschidă propria afacere. Eu sunt aici cu ei toată ziua, ne-a mărturisit Ștefan Ceban.În prezent, așa cum spun antreprenorii, „își cresc viitorul director executiv” al întreprinderii lor. O au la practică pe Valentina Cernei, masterandă la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde studiază Controlul și expertizarea siguranței alimentului. Tânăra este din Republica Moldova și intenționează să revină acasă după studii, să muncească alături de soții Ludmila și Ștefan.

Am cunoscut-o pe Valentina acum doi ani, este specialistul de care am nevoie. Îmi place că este ambițioasă, are multe planuri de viitor. Alături de afacerea mea, poate să-și dezvolte afacerea ei, care să fie o continuitate, noi vom face o parte de produse, ea, pe aceeași platformă, alte tipuri de produse, spune Ludmila Castraveț.Ludmila Castraveț și Ștefan Ceban au avut în vizită la întreprindere o delegație de la Guvern, împreună cu prim-ministrul Dorin Recean. Oficialii au apreciat calitatea produselor, dar mai ales gustul autentic al acestora. De asemenea, i-au impresionat prin profesionalismul și dedicația cu care muncesc, cu entuziasmul de care dau dovadă și care le dă puteri să facă față greutăților.

Produsele „Fruits & Berries” au fost premiate cu distincția „Brand autentic moldovenesc” și sunt cu Indicația Geografică Protejată: „Pistil de Valea Răutului”.
loading ...