PRODUSELE MOLDOVENEȘTI VOR FI MARCATE CU SEMNE DE IDENTIFICARE A TRADIȚIEI

21 mar 2024
Producătorii din Republica Moldova vor beneficia de avantajele desemnării produselor cu semnele de identificare a originii și calității – indicațiile geografice și denumirile de origine – și a celor de identificare a tradiției – specialitățile tradiționale garantate. Deputații au votat în prima lectură, în ședința plenară de astăzi, un proiect de modificare a legislației în domeniu.
 
Proiectul, elaborat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, urmează să înlăture unele lacune din legislație și să reglementeze aspecte ce țin de dreptul la protecție și durata protecției, dreptul de utilizare și procedurile de înregistrare a semnelor de identificare a originii și calității, precum și cadrul instituțional necesar plasării pe piață a produselor cu semnele de identificare a originii și calității și a celor de identificare a tradiției. Totodată, va fi reglementată esența controlului oficial în domeniu, componentele acestuia și autoritățile care îl vor efectua.
 
Astfel, potrivit Proiectului de Lege, o denumire de origine protejată și o indicație geografică protejată, în conformitate cu prezenta lege, poate fi utilizată doar de către persoanele care dețin dreptul de utilizare a acesteia.
 
Dreptul de utilizare a denumirii de origine protejate sau a indicației geografice protejate se acordă, la solicitare, de către autoritatea competentă desemnată
 
Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.
loading ...