REGULAMENTULUI SANITAR PRIVIND LIMITELE MAXIME DE REZIDUURI A INTRAT ÎN VIGOARE. Primele nereguli

24 jan 2024
Începând cu data de 23.01.2024, au intrat în vigoare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 867 din 08.11.2023 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind limitele maxime de reziduuri (LMR) de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană pentru animale.
 
Chiar din prima zi, ANSA a depistat nereguli. Astfel, la data de 23.01.2024, un lot de rodii în cantitate de 1.600 kg, ce prezenta depășiri de reziduuri de fenvalerat și esfenvalerat, a fost nimicit prin metoda de transformare în biogaz.
 
Conform noului Regulament, limitele maxime de reziduuri de pesticide vor fi aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătății și actualizate în mod regulat, în concordanță cu modificările operate la nivelul UE.
 
Produsele alimentare depistate cu depășiri de reziduuri de pesticide sunt retrase de pe piață în temeiul prescripției emise de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
 
În cazuri de neconformitate, ANSA adoptă măsuri de urgență pentru protecția sănătății consumatorilor și a animalelor precum:
  • suspendarea plasării pe piață sau comercializarea produsului alimentar;
  • suspendarea plasării pe piață sau comercializarea hranei de origine vegetală și animală pentru animale;
  • stabilirea unor condiții speciale pentru produsele alimentare sau hrana pentru animale respective.
 
Scopul Regulamentului este asigurarea unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor  privind siguranța alimentelor, prin alinierea legislației naționale la cerințele Uniunii Europene (UE).
 
Documentul integral poate fi găsit AICI.  
 
 
 
loading ...